Gemeente Amsterdam

Extra onderzoek balkons Amsterdam Centrum
17 juli 2003 - Johanneke Helmers
Naar aanleiding van het instorten van balkons in Maastricht heeft het Ministerie voor VROM gemeenten geadviseerd onderzoek te doen naar de veiligheid van de constructies van balkons en galerijen. Eind september zal Bouwtoezicht in stadsdeel Amsterdam Centrum met dit onderzoek beginnen.

Balkons
In antwoord op vragen uit de stadsdeelraad heeft stadsdeelwethouder Els Iping (portefeuillehouder Bouwen Wonen) al geantwoord dat de situatie in Amsterdam niet te vergelijken is met die in Maastricht. Zowel de manier van werken als de beschikbare capaciteit zijn totaal verschillend.

In Amsterdam Centrum gebeurt het verstrekken van vergunningen, controle op veiligheid en het toezicht op de bouwplaats door afzonderlijke ambtenaren. Hierdoor worden de taken beter uitgevoerd. In Maastricht is één en dezelfde ambtenaar verantwoordelijk voor alle drie de taken.

In de controle op de veiligheid van (aanpassingen in) bouwplannen, wordt het Amsterdamse Bouwtoezicht bijgestaan door een team van constructeurs dat permanent bezig is met het doorrekenen van bouwplannen. In Maastricht gebeurde dit alleen in zeer complexe gevallen door slechts twee constructeurs. Inmiddels is dit aantal constructeurs in Maastricht opgevoerd.

Iedere aanpassing in een bouwplan wordt opnieuw gecontroleerd op veiligheid. Als een bouwproject begint wordt een inspecteur gewaarschuwd en bij het storten van elke betonconstructie gebeurt dit opnieuw. Op deze manier wordt het gehele bouwproject gevolgd.

Stadsdeelwethouder Els Iping: "Wij hebben de veiligheid van bouwen en wonen hoog op de agenda staan. Naar aanleiding van de brand in Volendam zijn wij strenger gaan handhaven op brandveiligheid. Ook de ophoping van water op platte daken is een punt van aandacht.

Het advies van VROM om balkons en galerijen te onderzoeken zullen wij uiteraard opvolgen. Als ik kijk naar de manier waarop Bouwtoezicht op dit moment is georganiseerd in Amsterdam Centrum is er echter geen reden tot paniek."

© Gemeente Amsterdam