Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Leidschendam, 21 juli 2003

Raad van State corrigeert blunder PvdA-wethouder Zutphen Rampalen winkel toegestaan

Een juwelier in Zutphen heeft rampalen voor zijn gevel moeten plaatsen om ramkraken te voorkomen. De verbazing in de detailhandel was groot toen PvdA-wethouder Van Osch in Zutphen eiste dat de rampalen werden verwijderd. Na een slepende juridische procedure oordeelde de Raad van State dat de rampalen zijn toegestaan.

Ramkraken op winkels leiden tot hoge eisen van verzekeraars. Veel winkeliers worden door verzekeraars zelfs verplicht om effectieve maar, kostbare maatregelen tegen criminaliteit te nemen. De rampalen zijn hier een voorbeeld van. Als de gemeente deze niet toestaat zit de winkelier in de knel. Zijn winkel is dan niet verzekerd.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) verwacht van de ministers Donner en Remkes dat dergelijke kwesties na de uitspraak van de Raad van State voorgoed tot het verleden gaan behoren. Als gemeenten niet mee willen werken aan het veiliger maken van winkels moeten ze door de Rijksoverheid worden overruled. In een tijd waarin de detailhandel met grote regelmaat wordt geconfronteerd met ramkraken, mogen gemeentebestuurders niet dwarsliggen bij het nemen van preventieve maatregelen.

De RND interpreteert de uitspraak van de Raad van State als een landelijke vrijstelling voor winkeliers om noodzakelijke maatregelen te nemen tegen ramkraken. Natuurlijk moet er een afweging zijn tussen veiligheid en welstand, maar geen winkelier zet rampalen voor zijn winkel als het niet echt nodig is. De RND adviseert winkeliers om de situatie rond de winkel met foto's goed vast te leggen, zodat dit bij discussie met gemeenteambtenaren als bewijsmateriaal kan dienen. De gemeente vraagt toch ook geen vergunning voor bloembakken, brommers en gemeentebankjes die het stadsbeeld "ontsieren".

Administratieve rompslomp die de plaatsing van rampalen met zich meebrengt moet worden aangepakt. Nu moeten winkeliers in sommige gemeenten een vergunning aanvragen. Winkeliers moeten in het kader van het integrale veiligheidsbeleid door de gemeenten worden geholpen bij de aanpak van criminaliteit en niet tegengewerkt. De RND vindt daarom dat vergunningen voor maatregelen tegen ramkraken onnodig zijn en moeten worden afgeschaft. Als het nodig is zou de Rijksoverheid hiervoor een landelijke ontheffing moeten verlenen.

De uitspraak van de Raad van State treft u op www.raadvanstate.nl en in de bijlage.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverengingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 12.000 vestigingen, 230.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 32 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.