De Unie


Philips: CAO-overleg en pensioenen

21 juli 2003 - Enige tijd geleden hebben wij u geïnformeerd over de voortgang in het CAO-overleg waarbij wij u konden melden dat er een (voorlopige) salarisverhoging wordt doorgevoerd van 1,25% per 1 juli 2003. Daarna is het stil geworden en lijkt er niets meer te gebeuren.

ALS U WILT WETEN HOE HET ECHT ZIT MOET U HIERVOOR EVEN TIJD NEMEN!!!!!!!

Omdat schijn altijd bedriegt willen we u via dit bulletin informeren over wat er nu feitelijk aan de hand is. Niet dat het bij dit informatiebulletin blijft. In september willen we via een aantal ledenvergaderingen u verder bijpraten over de stand van zaken en de voortgang in de toch wel ingewikkelde pensioenproblematiek.

In Nederland zijn pensioenen gescheiden van de onderneming. De enige verplichting die de onderneming opneemt is het betalen (boeken) van de premies en koopsommen. Dit zijn jaarlijks terugkerende bedragen die op de resultatenrekening terecht komen. Daarnaast kan het zo zijn dat er verplichtingen zijn vanuit een financieringsovereenkomst tussen onderneming en pensioenfonds. Er wordt daarbij gekeken naar de lange termijn positie die terug te vinden is in de balans. Die laatste verplichting is in Nederland nooit in de financiële verslaglegging meegenomen alhoewel die er wel altijd was. In de rest van de wereld is dit wel het geval en staat de financiële positie van het pensioenfonds tussen de gegevens van de onderneming op de balans. De lange termijn positie van pensioenen vinden we in Nederland bij de stichtingen die de pensioenen beheren en niet in de onderneming zelf. Dat systeem zullen wij moeten aanpassen omdat de rest van de wereld wil dat wij het hetzelfde gaan doen als zij. Volgens Europese regelgeving die waarschijnlijk vanaf 2005 gaat gelden, moeten de pensioenverplichtingen op de balans van de onderneming worden opgenomen. Voor bedrijven die ook aan de Amerikaanse beurs genoteerd zijn, geldt dit systeem al langer.

Philips staat al sinds jaar en dag op de Amerikaanse beurs genoteerd en neemt dus de lange termijn positie van het pensioenfonds op de balans van Philips op. Die lange termijn positie wordt, heel simpel gezegd, bepaald door de toekomstige pensioentoezeggingen. Die toezeggingen worden gevormd vanuit de opgebouwde rechten en de waardetoenames vanwege inflatie in de toekomst (de indexatie dus). Tegenover die toezeggingen op lange termijn, de verplichtingen van het pensioenfonds, staat de waarde van het pensioenfonds, anders gezegd de waarde van de beleggingen die het pensioenfonds heeft uitstaan. Dat zijn beleggingen in obligaties, aandelen, onroerend goed enz. enz.

Schematisch op de balans van het pensioenfonds als volgt... Download het bestand!

WAT VINDT DE UNIE NU?
Wellicht begrijpt u nu dat deze kwestie veel tijd, geduld en inventiviteit vergt. Philips zal moeten begrijpen dat arbeidsvoorwaarden, ja ook pensioenen, geld kosten en niet opleveren. De Unie vindt het dus ook alleszins redelijk om een kostenplaatje aan de arbeidsvoorwaarde pensioenen te hangen en Philips te bewegen tot betalen van die arbeidsvoorwaarde.
Daarnaast is Philips in het algemeen wèl bereid om risicos van een dalend eigen vermogen te nemen als het gaat om het afboeken van deelnemingen in andere ondernemingen en niet als het gaat om pensioenen van de eigen werknemers. De Unie wil van Philips weten waarom dat verschil gemaakt wordt. Ter informatie: Vorig jaar werd zon 2 miljard aan waardedaling in diverse deelnemingen (waaronder Vivendi Universal) geboekt.
Ook hebben werknemers in 1997 bewust keuzes gemaakt tussen overstappen naar het (toen) nieuwe flex-pensioen of in het eindloonsysteem blijven. In alle voorbije jaren was een hernieuwde keuze niet mogelijk, waarom nu dan verplichten om over te stappen? Waar blijft het vertrouwen in de werkgever Philips?

In de komende periode zullen wij u informeren over tijden en plaatsen van ledenvergaderingen waarin we uitgebreid stil zullen staan bij het CAO-proces. Voor dit moment hopen we u enigszins te hebben kunnen verduidelijken wat er aan de hand is. Want dat er veel aan de hand is, is zeker. Des te belangrijker dat u goed geïnformeerd wordt en blijft en wij met vele collegas Philips kunnen bewegen tot andere standpunten te komen! Als ook uw ongeorganiseerde collegas interesse hebben in deze informatie, kunnen zij meteen ook gebruik maken van onderstaand inschrijfformulier.

Met vriendelijke groet,

Theo Willms en Gerald Maenen
Bestuurder Philips


* Intropagina Philips

maandag, 21 juli 2003