Gemeente Zevenaar

Brand bij drukinktfabriek Sicpa-Sinclair

ZEVENAAR In drukinktfabriek SICPA-Sinclair aan de Didamseweg in Zevenaar heeft zondag een zeer grote brand gewoed. Deze brak om ongeveer 14.17 uur uit. Rond 17.18 uur gaf de brandweer het sein brandmeester. Bij de brand is niemand gewond geraakt.

Vrijgekomen stoffen
Meetploegen van de brandweer hebben o.a. een lichte concentratie zwaveldioxide gemeten. Binnen een straal van 300 meter van de brand heeft deze stof bij omstanders een prikkelend gevoel aan de ogen veroorzaakt. De politie heeft daartoe het gebied in een grotere straal afgezet voor het publiek. Bewoners die gelet op de rookontwikkeling gevaar liepen, zijn geëvacueerd.

De concentratie van de andere gevaarlijke stoffen en de rookgassen die normaal bij een brand vrijkomen waren dermate laag, dat zich hierbij geen gevaar voor de volksgezondheid voordeed.

Naast de geëvacueerde bewoners zijn de mensen die zich in de windrichting van de rook bevonden, verzocht om ramen en deuren te sluiten

Nitrocellulose tijdig verwijderd
De in de fabriek aanwezige nitrocellulose is door de brandweer tijdig verwijderd. Deze stof was opgeslagen volgens de milieuvergunning.

In de nacht van zondag op maandag is deze stof naar een fabriek van SICPA-Sinclair in België getransporteerd. Brandweer Zevenaar houdt samen met de afdeling Bouwen Wonen en Milieu regelmatig een calamiteitenoefening met de bedrijfshulpverlening van SICPA-Sinclair. In maart 2003 is een laatste oefening gehouden. Mede hierdoor heeft de brandweer zondag op een juiste, adequate manier kunnen handelen.

Sloten en riool
Tijdens de brand zijn er rode en blauw kleuren waargenomen in de sloten rondom SICPA-Sinclair. Deze kleuren worden veroorzaakt door inkt die in de fabriek stond opgeslagen. Zondag zijn er vanuit het gemeentelijk actiecentrum activiteiten ondernomen om de sloten af te dammen en het bluswater vermengd met inkt weg te pompen via het rioolstelsel. Het Zuiveringsschap zorgt er vervolgens voor dat de stoffen worden afgebroken. In de wijken Tatelaar en Hengelder is zondag het riool enige uren afgesloten geweest.

Het bluswater is via de riolering in overleg met het waterschap Rijn en IJssel afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Duiven (dit is de normale rioolwaterzuiveringsinstallatie).

Bodemverontreiniging in de omgeving
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne) controleert of de bodem ten noorden van SICPA-Sinclair (dit in verband met de windrichting gedurende de brand) verontreinigd is. Hierbij is er speciale aandacht voor gronden van agrarische bedrijven. De uitslag van dit onderzoek wordt eind van deze week verwacht.

Het Waterschap Rijn en IJssel voert nu onderzoek uit met betrekking tot de verontreiniging in de slootbodems.

Zolang de uitslagen van de onderzoeken nog niet bekend zijn, raadt de gemeente Zevenaar ouders aan hun kinderen niet te laten spelen in de buurt van openwateren in de gebieden Tatelaar, Hengelder, Mercurion, De Horst en De Steeg. Ook raadt de gemeente hondenbezitters aan hun honden niet uit te laten langs de Edisonstraat en Mercurion.

Paars water
Een bewoner van de straat De Horst meldde zondagmiddag dat er paars water uit zijn waterleiding kwam. Vermoedelijk is deze kleur veroorzaakt door de grote waterafname voor het blussen van de brand. Waterleidingsmaatschappij Vitens heeft deze zaak onderzocht en monsters genomen. Dinsdag 22 juli verwacht Vitens de uitslag van dit onderzoek te hebben. Volgens Vitens is er op dit moment geen gevaar voor de huishoudens.

Informatienummer opengesteld
Speciaal voor burgers, agrarische bedrijven en bedrijven op het industrieterrein Tatelaar, Mercurion en Hengelder is er een informatienummer opengesteld: tel. 0316-595580. Dit nummer is maandag 21 juli van 16.00 uur tot 21.00 uur opengesteld, op dinsdag 22 juli van 8.30 tot 17.00 uur.