Openbaar Ministerie


Den Haag, 21 juli 2003

Internationale drugsbende opgerold

In een onderzoek naar een internationale criminele organisatie, die verdacht wordt van invoer van cocaïne is op 23 juni jl. 434 kilo cocaïne in beslag genomen en zijn 9 verdachten, waaronder een aantal colombianen, aangehouden. Tegelijkertijd werden op diverse plaatsen in Nederland doorzoekingen verricht, onder meer in Amsterdam, Den Haag, Wormer, Egmond a/d Hoef en Zaandam.

Op 9 en 10 juli werden nog twee verdachten aangehouden.

In het onderzoek is beslag gelegd ruim 3800 kilo cocaïne en werd een XTC-laboratorium ontmanteld.

Aanleiding onderzoek

In juni 2002 werd in de haven van Antwerpen door de Belgische douane 3065 kilo cocaïne in beslag genomen. De cocaïne was verborgen in een lading bananen. Uit onderzoek bleek dat er al eerder een zending was geweest.

Op 23 juni werd 434 kilo cocaïne inbeslag genomen door de Douane in de Rotterdamse haven. Ook deze cocaïne was verborgen in een container met bananen.

Een aantal verdachten hield zich ook bezig met de productie en uitvoer van XTC-tabletten. Bij een doorzoeking van een woning in Amsterdam werd een in werking zijnd XTC-laboratorium ontdekt. Ook werden duizenden xtc-tabletten aangetroffen.

Twee van de in Nederland aangehouden verdachten zijn na verhoor heengezonden, de overige verdachten verblijven in voorlopige hechtenis.

Het onderzoek is van het Kernteam Haaglanden-Hollands Midden, dat sinds 1 juli 2003 deel uitmaakt van de Nationale Recherche bij het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Nationale Recherche

De Nationale Recherche, die sinds 1 juli operationeel is, maakt deel uit van het Korps landelijke politiediensten en staat onder het gezag van het Landelijk Parket. Hoofdtaak van de Nationale Recherche is de bestrijding van (internationaal) georganiseerde misdaad. De Nationale Recherche wordt gevormd door de zes Kernteams, de Dienst Rechercheonderzoeken van het KLPD, de Unit Mensensmokkel, de Unit Synthetische Drugs en de vijf xtc-teams.