Ingezonden persbericht

Persbericht


1e Europees Universiteiten Schaaktoernooi van transtec: Universiteit van Bayreuth winnaar en Technische Universiteit Eindhoven zesde

Tübingen / Nijmegen, 21 juli 2003 - De Universiteit van Bayreuth heeft het 1e transtec Europese Universiteiten Schaaktoernooi gewonnen dat onlangs in Tübingen werd georganiseerd door de Duitse IT-producent transtec AG, waarvan ttec Computers B.V. uit Nijmegen de Nederlandse dochteronderneming is. Aan het schaaktoernooi namen elf universiteiten uit vijf landen deel; ieder met minimaal een team bestaande uit twee personen.

De schaaksoftware 'Fritz' draaide op een cluster dat bestond uit 20 transtec 1001 Xeon schaakservers met Intel Xeon processors en Intel E7501 chip sets. Elke deelnemende universiteit maakte gebruik van een specifiek voor dit event geconfigureerde eigen server. De elf deelnemende universiteiten kwamen uit Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. De Universiteit van Bayreuth werd winnaar en de Nederlandse vertegen-woordiger - de Technische Universiteit Eindhoven - eindigde op de zesde plaats.

Met het organiseren van dit event heeft transtec opnieuw uiting gegeven aan haar betrokkenheid in computerschaak; in 1999, 2000 en 2002 maakten de winnende teams gebruik van het zogenoemde 'Shredder' programma dat door transtec was geleverd. De computers waren, geheel volgens het 'built-to-order' proces, voorzien van snelle processors en met name van een krachtig geheugen en aangepast om precies te voldoen aan hetgeen waar ze voor werden gebruikt.

De computers die in dit toernooi zijn gebruikt, kunnen vijf miljoen keer zo snel rekenen als een menselijke zenuwcel. De moderne schaakcomputers beoordelen miljoenen mogelijke zetten binnen enkele seconden en in hun geheugen zijn alle schaakwedstrijden geprogrammeerd die tussen de 'grootmeesters der schaak' in de afgelopen eeuw zijn gespeeld.

"Dit succes onderstreept het feit dat onze systemen zeer geschikt zijn om voor verschillende doeleinden te worden geconfigureerd én tegemoetkomen aan een breed spectrum eisen. transtec laat zien dat het in samenwerking met de klant ieder systeem afzonderlijk in lijn brengt met de desbetreffende toepassing. De affiniteit die onze organisatie heeft met universiteiten is mede vanwege de constante vraag uit die hoek naar de nieuwste technologie tegen lage kosten. En dat is de kracht van transtec", stelt Dieter Bodemer, transtec Schaak Project Manager.

ttec Computers B.V., Oude Dukenburgseweg 22, 6503 AA Nijmegen. Telefoon: 0800 - 022 0238, Fax: 0800 - 022 0239.

ttec Computers BVBA/SprL, 60 Boulevard de la Woluwe - Woluwedal 60, 1200 Brussel.
Telefoon: 0800 - 93920.

Over ttec Computers B.V.
ttec Computers B.V. is de Nederlandse dochteronderneming van transtec AG. Het Duitse beursgenoteerde transtec AG levert op maat gemaakte IT-systemen, computer- en storage-oplossingen, netwerk- en randappa-ratuur. De organisatie is sinds 1980 actief op de markt en richt zich op de business-to-business sector. Het hoofdkantoor is gevestigd in T?bingen, Duitsland, en er zijn vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Zwitserland, Nederland en Oostenrijk. Alle producten kunnen via het internet geconfigureerd en besteld worden. Bij transtec AG zijn in to-taal 230 medewerkers werkzaam en de omzet in 2002 bedroeg circa 116 miljoen Euro.