Waterschap Vallei & Eem

Waterschap kondigt verbod op onttrekken van water uit beken af

Waterschap Vallei & Eem heeft vandaag besloten om het onttrekken van water uit de beken ten oosten van het Valleikanaal met onmiddellijke ingang te verbieden. Het gaat om het stroomgebied van de Barneveldse Beek met de zijlopen zoals Hoevelakense Beek en de Esvelderbeek, de stroomgebieden van de Lunterse Beek, de Moorsterbeek, de Modderbeek, Nattegatssloot en Vlastuinsloot. Omdat de waterstand in deze beken steeds verder daalt en het waterschap geen water in deze beken kan inlaten, is onttrekken van water de komende twee weken niet toegestaan.
Door de aanhoudende droogte is de afvoer van de beken en andere watergangen in de Gelderse Vallei zeer klein geworden. Als er binnenkort niet flink veel regen valt, zal de afvoer nog verder afnemen. Stilstaand water kan snel zuurstofloos worden. Dat kan weer vissterfte en stankoverlast tot gevolg hebben. Om een aanvaardbare waterkwaliteit te blijven houden is een minimale doorspoeling van en een redelijke waterdiepte in de watergangen nodig.

Vergunning tijdelijk ingetrokken
Het waterschap heeft de vergunning van 15 agrarische bedrijven die beregenen vanuit de Barneveldse Beek en de Lunterse Beek ingetrokken. De bedrijven zijn hiervan per brief op de hoogte gesteld. Beregenen vanuit het Valleikanaal, de Heiligenbergerbeek en de Woudenbergse Grift blijft mogelijk zolang het waterschap bij de Grebbesluis in Rhenen 2500 liter water per seconde het Valleikanaal mag inlaten. Bij deze hoeveelheid blijft de waterkwaliteit in het Valleikanaal op peil. Ook het doorspoelen van de grachten in Amersfoort blijft dan mogelijk. Het waterschap laat nu 1000 liter meer in vanuit de Nederrijn dan bij normale weersomstandigheden. Dat is nodig vanwege de extra verdamping en omdat de watergangen niet met regenwater worden aangevuld.

Twee weken
Het verbod geldt zowel voor beregeningsinstallaties als voor bedrijfsmatige en particuliere onttrekkingen. Het waterschap verwacht dat door dit verbod de hoeveelheid water in de watergangen in het gebied op peil blijft.
Het verbod geldt tot en met zondag 3 augustus. Daarna bekijkt het waterschap of verlenging nodig is.
Het waterschap controleert de naleving van het onttrekkingsverbod. Dit verbod is overigens niet van toepassing op onttrekkingen van grondwater. Grondwaterbeheer is een taak van de provincies.

Persbericht d.d. 21-7-2003 ( 2003/23 )

Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).