Dienstenbond CNV

Principeakkoord Sociaal Plan Getronics
21-07-2003

Met Getronics hebben wij afgelopen woensdag 16 juli een principeakkoord bereikt over een sociaal plan. Er ligt een keurig sociaal plan nu dat wij dan ook positief aan u voorleggen.

We zijn op zijn zachtst gezegd in deze onderhandelingen niet over één nacht ijs gegaan. Het waren lange en intensieve onderhandelingen, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Onderstaand treft u aan de grove hoofdlijnen van het akkoord. De volledige tekst van het principeakkoord* kunt u hier lezen.


*Om dit document te bekijken is Acrobat Reader nodig. Klik hier om Adobe Acrobat Reader gratis te downloaden.

Als u precies wilt weten waar u recht op heeft is het altijd verstandig om de tekst van het sociaal plan erbij te nemen. Juridisch gezien kunt u namelijk alleen aan de tekst van het sociaal plan rechten ontlenen.

Het sociaal plan op hoofdlijnen/selectiecriteria Belangrijk voor ons in dit sociaal plan waren de selectiecriteria. Vriendjespolitiek moest zoveel mogelijk vermeden worden. De ontslagen in het kader van dit sociaal plan vinden plaats op basis van 'last in, first out' eventueel in combinatie met het zogenoemde afspiegelingsbeginsel. Selectie op basis van het afspiegelingsbeginsel werkt ongeveer als volgt. Bij de beoordeling wie eruit moet, wordt op basis van last in, first out rekening gehouden met zogenoemde leeftijdscategorieën, bijvoorbeeld 25 tot 35 jaar of 35 tot 45 jaar. Als de werknemer in zijn categorie het kortst in dienst is wordt hij ontslagen. Op deze manier wordt het last in first out dus enigszins gematigd toegepast. Zo wordt voorkomen dat bij een reorganisatie alleen jongeren worden ontslagen. Deze selectiemethode(s) hebben wij niet zelf uitgevonden maar staan in de wet, in artikel 4:2 van het Ontslagbesluit. Belangrijk is dat de besluitvorming hierover plaatsvindt door het centrale HRM. Verder zal dit selectieproces één keer in de drie maanden door vakbonden met Getronics worden geëvalueerd.

Vertrekstimulering/ontslagbescherming
Van belang is verder dat extra maatregelen zijn getroffen om het aantal gedwongen ontslagen zo laag mogelijk te houden. Dan hebben wij het bijvoorbeeld over een vertrekstimuleringsregeling en een stimulering van (enkele maanden) vervroegd pensioenregeling. Daarnaast hebben we ontslagbescherming kunnen geven aan de zieke en zwangere collegas.

Schadevergoeding
Ten opzichte van de kaderregeling hebben we de Kantonrechtersformule kunnen verbeteren, zowel naar de definitie van het maandloon als naar het aantal dienstjaren. De uitbetaling vindt plaats in één keer bij de volgende salarisbetaling na het verbreken van het dienstverband. Voor de periode na het einde van het dienstverband waarin mensen geen uitkering krijgen (de zogenoemde fictieve opzegtermijn) wordt 100% van het loon doorbetaald. Fiscaal gunstige constructies (stamrecht) zijn mogelijk.

Outplacement/vakbondsvoordeel
Ook zijn er goede afspraken gemaakt over outplacement. Naast de interne bemiddeling, die een periode van 4 weken beslaat, kunt u direct starten met een outplacementtraject van maximaal 6 maanden. Niet vakbondsleden moeten hiervoor een eigen bijdrage betalen van maximaal 1.500 euro. Vakbondsleden betalen slechts maximaal 300 euro. De werkgever betaalt ten minste 2/3 van de totale kosten. (Voor vakbondsleden is dit dus minimaal 14/15 van de totale kosten).

Overige punten
Ook hebben we kunnen voorkomen, dat u direct alle voorzieningen kwijt bent nadat het arbeidscontract is verbroken. Het gaat hier om kinderopvang, collectieve verzekeringen en ziektekostenverzekeringen.

Eindoordeel CNV Dienstenbond
Er ligt een keurig sociaal plan met fatsoenlijke schadevergoedingsregelingen voor de ontslagen collegas. Verder zijn er eerlijke en controleerbare selectiecriteria dus u kunt controleren of het allemaal wel eerlijk gaat. Daarnaast is van belang dat via interne of externe herplaatsing zoveel mogelijk wordt voorkomen dat mensen werkloos worden. Tot slot vinden wij het een goede zaak dat er een vakbondsvoordeel is afgesproken. Om deze redenen leggen wij u dit principeakkoord dan ook positief voor. Hierbij spreken wij tevens namens de kaderleden met wie wij dit resultaat al eerder hebben besproken.

En wat vindt u ervan?
Bij deze leggen wij dit principeakkoord aan u ter stemming voor. Wij vragen u om vóór 1 augustus 2003 een email te sturen naar m.limmen@cnvdibo.nl. Vermeld in uw bericht of u het eens bent met het sociaal plan of niet en tevens uw motivatie als u het niet eens bent met het bereikte principeakkoord. Vergeet niet uw naam, adres, postcode en woonplaats te vermelden evenals uw telefoonnummer. Uiteraard kunt u uw stem ook per post uitbrengen. Doe dit door een briefje met bovenstaande gegevens te sturen naar CNV Dienstenbond, t.a.v. M. Limmen, antwoordnummer 1600, 2130 VN Hoofddorp. Een postzegel is niet nodig! Faxen kan natuurlijk ook op nummer (010)2650589.

Ontslagen?
Indien u in de loop van het komend jaar te horen krijgt dat uw arbeidsplaats komt te vervallen en u twijfelt over de juiste toepassing van de criteria, wendt u zich dan tot CNV Dienstenbond. Dan kunnen we samen bekijken of de regels correct zijn toegepast.

Vragen?
Wij kunnen natuurlijk helpen met de vragen die u heeft over de situatie. Hiervoor kunt u contact opnemen met bestuurder Maurice Limmen, tel:(023)5651052 of email: m.limmen@cnvdibo.nl.