Artsen zonder Grenzen



Centraal Bureau Fondsenwerving Winnaar van de: Nobel Prijs voor de Vrede

Artsen zonder Grenzen behandelt gewonde burgers in Monrovia maandag 21 juli 2003

Zaterdagavond raakte een mortiergranaat het huis van een Liberiaanse medewerker van AzG. Hij overleed voor hij het AzG hospitaal kon bereiken. AzG is geschokt door het geweld en treurt om het verlies van haar medewerker.

Tachtig mensen die zwaar gewond zijn geraakt in in de gevechten tussen het Liberiaanse leger en de rebellengroepen (LURD) worden behandeld in twee noodhospitalen van Artsen zonder Grenzen in Monrovia.

De gevechten in de direkte nabijheid van onze klinieken maken het bijna onmogelijk om onze patiënten veilig te behandelen, zegt Alain Kassa die leiding geeft aan de hulpverlening door AzG in Monrovia. Gisteren kwam een kogel terecht op de kinderafdeling terwijl de gewonden binnen bleven komen. Vandaag zijn de gevechten zo hevig dat de gewonden niet vervoerd kunen worden naar het ziekenhuis.

Wij doen een klemmend beroep op alle partijen om burgers bescherming te bieden en te zorgen dat zij veilig medische behandeling kunnen krijgen, zegt Pierre Mendiharat, verantwoordelijk voor alle activiteiten van AzG in Liberia.

Afgelopen vrijdag dwongen de aanhoudende gevechten AzG om haar werk in drie klinieken ten noorden van Monrovia op te schorten. Deze klinieken bieden medische zorg aan tienduizenden ontheemden in Montserrado County. Door de hevige gevechten trokken duizenden van deze mensen naar Monrovia, waar ze hoopten dat het veiliger zou zijn. Veel van deze mensen verblijven in het Samuel K. Doe stadion in Monrovia waar al zon 20.000 mensen een veilig heenkomen hebben gezocht. AzG zorgt hier voor drinkwater en heeft in dit stadion een medische hulppost en een cholera behandelingscentrum.

Zaterdag werden 50 cholera patiënten, die in kritische toestand verkeren, geëvacueerd uit de cholera centra die AzG heeft opgezet. Deze centra liggen dicht bij de plaatsen waar gevochten wordt. De patiënten werden overgebracht naar een basis van AzG in Mamba Point in Monrovia. Ook 100 AzG-medewerkers hebben hun toevlucht gezocht in een van de
bases van AzG in deze wijk.

Lees ook:

* Online dagboek van AZG medewerker in Liberia op BBC
* Geïmproviseerde ziekenhuizen in Monrovia overspoeld
* Openbaar ziekenhuis Monrovia, Liberia, opnieuw verlaten
* Gesprek met Alain Kassa, projectcoördinator van het medische team
* Laatst overgebleven burgerziekenhuis in Monrovia verlaten
* Team van AzG blijft in Monrovia

* Humanitaire bewegingsvrijheid drastisch afgenomen in Liberia
---

Gearchiveerde artikelen
31/07 Liberia, de ellende duurt voort
31/07 Toestel met hulpgoederen naar Monrovia
25/07 AzG roept op tot daadwerkelijke bescherming burgers in Ituri, Congo
24/07 Colombia: gele koorts vaccinaties uitgebreid tot platteland 23/07 Geweld in Liberia blijft zware tol eisen onder burgers 21/07 Artsen zonder Grenzen behandelt gewonde burgers in Monrovia 14/07 Burundi: onrust in Bujumbura
14/07 Somalië: project in Marere van start met opzetten voedingscentrum
14/07 Soedan: grote vaccinatiecampagne tegen gele koorts 11/07 Humanitaire crisis bedreigt westen van Ivoorkust 04/07 Te weinig hulp voor vluchtelingen in Bunia 03/07 Nieuwe organisatie voor onderzoek naar medicijnen voor vergeten ziekten

01/07 Voedselsituatie in Ethiopië verslechtert