Mobiele beveiliger Pointsec luidt noodklok Elk jaar worden miljarden euro's verspild aan zakelijke beveiliging doordat onvoorzichtige werknemers de wachtwoorden en vertrouwelijke informatie op hun pda niet goed beschermen. Dat concludeert Pointsec, specialist in pda-beveiliging, in zijn tweede jaarlijkse PDA Usage Survey.

Het in opdracht van Pointsec uitgevoerde onderzoek onder it-professionals wees verder uit dat een derde van de ondervraagde pda-gebruikers de passwords van hun zakelijke pc en pincodes opslaan op hun pda's. Daarbij laten ze echter na de toegang tot hun pda te beveiligen met het oog op mogelijke diefstal of verlies. Het rapport benadrukt dat de rol van de pda in het afgelopen jaar is veranderd. In het onderzoek van 2002 werd het apparaat voornamelijk ingezet als organiser. Dit jaar wordt de pda het meest gebruikt als zakelijke agenda. Magnus Ahlberg, algemeen directeur van Pointsec, verklaart dat hij zich zorgen maakt over het feit dat pda-gebruikers zich blijkbaar niet bewust zijn van de 'serieuze gevolgen' van verlies of diefstal van een pda. "Als de informatie op een pda niet is voorzien van encryptie of een password zijn de gegevens binnen een paar seconden over te hevelen met behulp van synchronisatie. Met de ontwikkeling van draadloze technologie kan een concurrent of hacker bovendien gewoon in een café naast je kantoor gaan zitten en daar toegang tot je zakelijke netwerk krijgen."

Volgens het onderzoek heeft 40 procent van de respondenten zijn mobiele telefoon ooit verloren en een kwart van de mensen zijn laptop of pda. In de ogen van Pointsec is dat vooral zorgwekkend omdat slechts 25 procent van de bedrijven vandaag de dag een specifiek beveiligingsbeleid heeft voor mobiele apparaten. In de ogen van het beveiligingsbedrijf maakt dit de bedrijven tot een makkelijk doelwit voor dieven, opportunisten, hackers of zelfs concurrenten.

Het onderzoek leverde overigens nog andere opmerkelijke resultaten op. Zo werd 20 procent van de verloren pda's achtergelaten in een café, restaurant of nachtclub. Een taxiritje vormt echter de grootste bedreiging; 40 procent van de vermiste apparaten was op de achterbank van een taxi blijven liggen.

Datum: maandag 21 juli 2003

---