Ingezonden persbericht


Persbericht

Groot 4-motorig verkeerstoestel uit de jaren '40 te gast bij de Aviodrome

Historisch DC-4 verkeersvliegtuig landt maandag 21 juli op de Luchthaven Lelystad

"Een intercontinentale pionier", zo wordt de Douglas DC-4, die maandag 21 juli aankomt in Lelystad, vaak genoemd door kenners. De DC-4 kwam in 1945 in dienst bij de KLM en was het eerste toestel waarmee onze nationale luchtvaartmaatschappij lijndiensten over de Atlantische Oceaan naar de Verenigde Staten vloog. Maandag komt een exemplaar van dit type aan bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Lelystadse luchthaven.

De Douglas DC-4 'Skymaster' is een van de eerste vliegtuigtypen die na de Tweede Wereldoorlog aan de KLM vloot werden toegevoegd. Het toestel speelde een belangrijke rol in het ontwikkelen van het lange-afstandsvervoer door de lucht. De DC-4 werd direct na de Tweede Wereldoorlog ingezet om de routes naar het toenmalige Nederlands-Indië te heropenen. Kort daarna, op 21 mei 1946, werd de DC-4 het eerste KLM-vliegtuig dat een lijndienst naar de Verenigde Staten (New York) vloog.

'Nederlandse' DC-4

De Douglas DC-4 die naar Lelystad komt vloog tot voor kort bij de Dutch Dakota Association (DDA) op Schiphol. Het vliegtuig is gespoten in een kleurenschema van de KLM uit de jaren'40 en '50. De historische Douglas is op doorreis naar Zuid-Afrika waar het toestel, als deel van de vloot van Springbok Flying Safari's, zal worden gebruikt voor nostalgische rondreizen boven het Zuid-Afrikaanse landschap. De Douglas DC-4 blijft in ieder geval tot 6 september in Lelystad. Op die dag wordt het '100 Jaar Luchtvaart-Spektakel' georganiseerd, waarop de DC-4 een van de 'eregasten' is. Er zullen op deze dag vele historische vliegtuigen van dichtbij te zien zijn en er worden rondvluchten uitgevoerd met de historische Junkers JU-52 en Douglas Dakota. Er is een luchtvaartbeurs en voor kinderen zijn er leuke attracties. Bezoekers krijgen bovendien de mogelijkheid om historische vliegtuigen van binnen te bekijken..

De DC-4 wordt in de namiddag van maandag 21 juli verwacht op de Luchthaven Lelystad.

Noot voor de pers,