Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Subsidie voor aanleg of herstel van het boerenerf

De subsidieregeling voor herstel en aanleg van landschapselementen is opnieuw opengesteld. Tot 1 september kunnen particulieren, boeren en verenigingen in het buitengebied van Noord-Holland een subsidieaanvraag indienen bij Landschap Noord-Holland. Omdat dit het Jaar is van de Boerderij maken aanvragen die betrekking hebben op herstel en aanleg van groene elementen op het erf en in de omgeving van de boerderij extra kans om gesubsidieerd te worden.

Veel landschapselementen hebben in de loop van de tijd hun oorspronkelijke functie verloren en zijn verwaarloosd of zelfs verdwenen. Het landschap is daardoor een stuk eentoniger geworden. De Provincie Noord-Holland besloot daarom in 2001 een proefproject te starten in de regio Noord-Holland Midden waarin subsidie werd verleend voor de aanleg of het herstel van karakteristieke landschapselementen. Vanwege het succes heeft de provincie de regeling in 2002 in heel Noord-Holland ingesteld.

De subsidieregeling Landschapselementen is bedoeld om het karakteristieke landschap van Noord-Holland te versterken en te behouden. De uitvoering van de subsidieregeling gebeurt door Landschap Noord-Holland. Hier kunnen particulieren, boeren en verenigingen in het buitengebied hun aanvraag indienen.

Particulieren en boeren in het buitengebied weten de weg inmiddels wel te vinden naar Landschap Noord-Holland. Zij kunnen individueel of in groepsverband subsidie aanvragen. Natuurverenigingen en historische verenigingen zijn zich echter nog onvoldoende bewust van de mogelijkheden die de regeling kan bieden. Wanneer zij landschapselementen in beheer of eigenaar zijn van interessante gebieden, komen zij in aanmerking voor deze regeling. Landschap Noord-Holland roept hen dan ook op om een aanvraag in te dienen.

Ieder jaar zijn er twee subsidierondes: in het voor- en najaar. Dit voorjaar kwamen 70 subsidieaanvragen binnen bij Landschap Noord-Holland. Daarvan zijn 50 aanvragen gehonoreerd. De aanvragen hadden grotendeels betrekking op erfbeplanting, een van de speerpunten van dit jaar. Omdat dit het jaar is van de boerderij, ligt het accent op groene elementen op het erf en in de omgeving van de boerderij (erfbeplanting, windsingels, hakhoutbosjes, hagen, boomgaarden, leibomen), die daarmee een grotere kans hebben om gesubsidieerd te worden. Ook zijn de elementen rietkragen, moerasstroken, duinrellen en duinwateren dit jaar speerpunt.

Wilt u informatie over de subsidieregeling kijk dan op de website www.landschapnoordholland.nl of bel Landschap Noord-Holland, telefoon 0251 - 66 22 44.


---

Informatie voor de pers:

Wilt u meer informatie over de regeling of beeldmateriaal voor een artikel, neem dan contact op met Ilse Miedema, voorlichter Landschap Noord-Holland, tel 0251 -66 22 54, e-mail i.miedema@lbnh.nl.


---- --