Politie Midden- en West Brabant

Integrale aanpak harddrugs in Halderberge

Halderberge, dinsdag 22 juli 2003

Het gebruik van en de handel in harddrugs is niet langer een item dat is voorbehouden aan de grote steden in ons land. Ook aan de gemeente Halderberge is deze maatschappelijke kwestie, alsmede de bijbehorende problematiek, niet voorbij gegaan. Bij de politie kwamen het afgelopen jaar steeds meer signalen binnen dat het gebruik van en de handel in harddrugs onder jongeren serieuze vormen begon aan te nemen, met name in de kern Hoeven. Ook het gemeentebestuur hoorde regelmatig tijdens haar avonden Buurten in de Wijk dat veel bewoners van de gemeente overlast ondervonden van en serieuze zorgen hadden over dit maatschappelijke fenomeen. Daarnaast bleek uit onderzoeken van de politie dat ook in Halderberge het aandeel van de gevaarlijke softdrug GHB hand over hand begon toe te nemen. Deze signalen waren dermate zorgwekkend dat de burgemeester, de officier van Justitie en de teamchef van politie in het laatste kwartaal van 2002 besloten dat er prioriteit aan deze kwestie gegeven moest worden door middel van een daadkrachtige en integrale aanpak van de problemen.

Medio oktober 2002 is de politie een grootscheeps onderzoek gestart. Tijdens de controles die werden gehouden, werd het beeld bevestigd dat op voortdurend wisselende lokaties door veelal minderjarigen harddrugs werden gebruikt. Het onderzoeksteam constateerde bovendien dat een groot deel van de harddrugs eveneens werd verhandeld door relatief jonge verdachten. De omvang van het gebruik en de handel bleek echter dermate groot, dat het politieteam Halderberge voor het onderzoek al snel de steun van politiemensen van de districtsrecherche moest inroepen. In de periode tot 1 juli 2003 zijn in totaal 11 dealers aangehouden, in leeftijd variërend van 18 tot 25 jaar. In zeven gevallen is de verdachte afkomstig uit de gemeente Halderberge; vier verdachten zijn woonachtig in Wouw (2x), Roosendaal en Etten-Leur. Enkele verdachten hebben tijdens het onderzoek ook bekend een aantal auto-inbraken te hebben gepleegd.

Binnen de gemeente Halderberge wordt al lange tijd ruime aandacht besteed aan de drugsproblematiek. Zo bestaat er een stuurgroep drugspreventie, waarin naast de burgemeester en zijn gemeente-ambtenaren ook adviseurs zitting hebben uit diverse geledingen, zoals Kentron, GGD, maatschappelijk werk en een vertegenwoordiger van de oudercommissies van 13 basisscholen. Want ook in het onderwijs wordt al jarenlang royaal aandacht besteed aan drugsproblematiek. Dit gebeurt zowel op de basisscholen, met projecten als Be Smart en Doe Effe Normaal, als in het voortgezet onderwijs waar professionele acteurs op pakkende wijze in toneelstukken en nagesprekken met de docenten de scholieren wijzen op de gevaren van drugsgebruik. Ook in gesprekken met de directies van de scholen wordt door het gemeentebestuur regelmatig het onderwerp bij de kop gepakt. Al deze inspanningen ten spijt, is inmiddels duidelijk gebleken dat de drugsproblematiek ook in Halderberge niet aan de scholen voorbij is gegaan.

Burgemeester, politie en Openbaar Ministerie realiseren zich dat met de genoemde aanhouding van de verdachten het probleem voor de toekomst nog niet volledig is opgelost. Enkele van de aangehouden verdachten hebben hun straf inmiddels door de rechter opgelegd gekregen, maar zijn door de politie korte tijd later toch weer betrapt bij het plegen van soortgelijke delicten. Om de drugsproblematiek nog intensiever te bestrijden, past de gemeente een aanvullende aanpak toe.

Voor burgemeester Osterloh is dit aanleiding de komende tijd ook een andere groep betrokkenen te gaan benaderen. Het is zijn voornemen in gesprek te gaan met de ouders van kinderen die zich bewegen in kringen waar drugsgebruik plaatsvindt. Zij vormen een totnogtoe ontbrekende schakel, die desalniettemin een belangrijke rol zou kunnen spelen in het terugdringen van de problematiek. Met de ouders wil hij, onder begeleiding van een deskundige, een antwoord zien te formuleren op een vraag als Hoe herken ik dat mijn kind drugs gebruikt?.

Het onderwerp harddrugs blijft hoog op de agenda staan, zowel bij de gemeente als bij de politie en het Openbaar Ministerie. Door een nauwe samenwerking met alle betrokkenen, hopen de drie partners een klimaat te kunnen creëren dat erop is gericht de drugsproblematiek in Halderberge in alle geledingen zo ver mogelijk terug te dringen.

Bron: Manon Ostendorf