UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK ADAM

UB Amsterdam verwerft handschriften H.R.Wildermuth

De Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UvA) heeft een verzameling manuscripten, typoscripten, correspondentie en foto's van Henry Raymund Wildermuth ten geschenke ontvangen. De verzameling bevat onder meer een boeiende briefwisseling met zijn vriend Lodewijk van Deyssel en met P.C. Boutens.

Henry Wildermuth werd in 1894 geboren te Londen en is waarschijnlijk na 1964 te Norwich overleden. Wildermuth had in Oxford gestudeerd, reisde geruime tijd door Europa en is in 1917 in Nederland neergestreken waar hij tot 1940 zou blijven. Hij verdiende zijn geld als privé-leraar Engels en als beëdigd tolk. Als auteur van gedichten en essays en als vertaler van literair werk van anderen kwam hij in contact met bekende Nederlandse schrijvers zoals Lodewijk van Deyssel (pseudoniem van K.J.L. Alberdingk Thijm; 1864-1952) en P.C. Boutens (1870-1943). Sporen daarvan zijn terug te vinden in zijn nalatenschap in de vorm van een boeiende briefwisseling. Met name de schrijver Lodewijk van Deyssel heeft met Wildermuth een intense vriendschap onderhouden. In het recent verschenen tweede deel van zijn biografie van Van Deyssel schenkt de literatuurhistoricus Harry G.M. Prick dan ook uitvoerig aandacht aan hun relatie. Prick heeft voor zijn levensverhaal van Van Deyssel gebruik kunnen maken van de Collectie-Wildermuth, die tot voor kort in bezit was van Paul Begheyn S.J. te Amsterdam.

Bij zijn overhaaste vertrek uit Nederland in mei 1940 schonk Wildermuth zijn literaire werk, vertalingen en correspondentie met diverse personen in het Nederlandse schrijversmilieu aan Bernardine van Thiel (1896-1978), bij wie hij enkele jaren in huis had gewoond. Op haar beurt liet mevrouw Van Thiel de collectie na aan haar kleinzoon Paul Begheyn S.J., die de manuscripten en brieven nu aan de Universiteitsbibliotheek heeft doorgegeven.


---


---

Noot aan de redactie:
Universiteitsbibliotheek Amsterdam
dr J.A.A.M. Biemans, conservator handschriften: telefoon 071 517 4568
e-mail: J.A.A.M.Biemans@uva.nl

secretariaat Universiteitsbibliotheek
telefoon 020 525 2310
e-mail: secr-uba@uva.nl
Singel 425
1012 WP Amsterdam
fax 020 525 2311
www.uba.uva.nl

22 jul 03 12:53