Gemeente Smallingerland

Waarschijnlijk incidenteel geval: mogelijke vergiftiging huisdier bij strandje Smalle Ee
22 juli 2003

Bij de politie in Drachten is gisteren aangifte gedaan van een geval van mogelijke vergiftiging van een hond. Uit de aangifte en het bijbehorende tijdsverloop is op te maken dat het dier zondagmiddag j.l een giftige stof heeft binnen gekregen bij waarschijnlijk het strandje van Smalle Ee. Het dier is diezelfde middag overleden. Een dierenarts in Drachten heeft na een eerste onderzoek aangegeven dat het zeer waarschijnlijk om inname van slakkenkorrels gaat.

Bij andere dierenklinieken in Drachten zijn geen gevallen bekend met verschijnselen die in verband gebracht kunnen worden met een bezoek aan het strandje bij Smalle Ee. De GGD en ziekenhuis Nij Smellinghe hebben ook geen meldingen binnen gekregen van bezoekers met klachten.

Gemeente en politie hebben het terrein gistermiddag geïnspecteerd. Daarbij is niets aangetroffen.

Het nog aanwezige maagslijm van het dier wordt wel nader onderzocht om de precieze doodsoorzaak vast te stellen. De uitslag wordt over een paar dagen verwacht.

Vooralsnog lijkt het te gaan om een incident. Als er echter wel sprake is van een stelselmatig patroon is het zaak dat snel aan te pakken. Aan de dierenklinieken in Drachten is gevraagd mogelijke nieuwe gevallen direct te melden aan politie en gemeente. Dat is ook gevraagd aan de GGD en ziekenhuis Nij Smellinghe.