Socialistische Partij


Opnieuw vragen over wanbeleid InHolland

22-07-2003 * De SP stelt opnieuw vragen aan staatssecretaris Nijs over mogelijk wanbeleid bij de Hogeschool InHolland. Woordvoerder onderwijs Fenna Vergeer vreest voor de teloorgang van de gerenommeerde scheepsbouwopleidingen. Ook wil de partij weten, hoeveel InHolland uitgeeft aan reclame en sponsoring en of er belastinggeld naar commerciële activiteiten gaat.

De door de maritieme sector gewaardeerde opleidingen voor HBO-scheepsbouwkunde van InHolland in Haarlem en Rotterdam worden samengevoegd, afgeslankt en moeten verhuizen naar Delft. De sector is niet om een mening gevraagd. De onrust onder het personeel is groot. Twee docenten zijn al vertrokken. Het hoofd opleiding Jos van der Hoorn vreest, dat "de opleiding om zal vallen" en dat het gedaan is met de HB)-scheepsbouw in Nederland. Dat zegt hij in het mei-nummer van VNSI magazine, het blad van de branchevereniging Scheepsbouw.

Vergeer: "Bij InHolland leeft het belang van deze technische opleiding onvoldoende. Door het feit, dat InHolland in ieder geval al minder dan de helft van zijn budget aan onderwijs uitgeeft, zoals bleek uit antwoorden op eerdere vragen, wordt de scheepsbouwopleiding extra getroffen. Omdat deze technische opleiding arbeidsintensief en dus duur is, heeft InHolland financieel weinig belang bij deze opleiding."

De SP wijst al geruime tijd op de neerwaartse spiraal waarin het hoger onderwijs verkeert door de onderlinge financiële concurrentie, die onder de liberale minister van OC&W, Hermans, aan de hoger onderwijsinstellingen is opgelegd. De SP wil naast het onderzoek naar de HBO-fraude ook een onderzoek naar het politieke manco van het bekostigingssysteem. "Onderwijsgeld moet in de eerste plaats aan onderwijs ten goede komen, concurrentie vergroot de behoefte aan overhead en bijkomende diensten." Daarnaast laat de invoering van de brede bachelor minder tijd voor specialisatie op niveau.

Een tweede serie vragen van de SP gaat over de - naar de mening van de partij - onnodig hoge uitgaven voor reclame. Ook van de sponsoractiviteiten van InHolland betwijfelt de partij, of zij het onderwijs dienen.

Van de commerciële activiteiten van InHolland wil de SP weten, of zij legitiem en fiscaal verantwoord zijn. InHolland verzorgt via de Allrisk-shop verzekeringen. Vergeer: "Ik wil zeker weten, dat hier geen belastinggeld naartoe gaat en of InHolland schade kan lijden als de verzekeringen niet rendabel blijken te zijn". Ook vraagt de SP aan staatssecretaris Nijs of de privacy geschonden wordt, omdat de Allrisk-shop reclame maakt via het personeels-adressenbestand.