Ingezonden persbericht

Oplosmiddelproblematiek op één hoop gegooid.

In het AD van maandag 14 juli verschenen artikel "Bedrijven negeren regels schildersziekte" wordt ten onrechte de indruk gewekt dat schildersbedrijven zich niets aantrekken van de bestaande wetgeving met betrekking tot de vervangingsregeling voor schilderwerk bij binnenwerkzaamheden.
Het artikel spreekt over duizenden slachtoffers van de 'schildersziekte' OPS, die zouden hebben blootgestaan aan verf, lijm en kit.



Basis voor het artikel is het onlangs door Staatssecretaris Rutte van SZW aan de 2e kamer gestuurde inspectierapport OPS2001, een inspectieproject wat door de Arbeidsinspectie is uitgevoerd bij drukkerij- en autoschadeherstelbedrijven.
Naast deze 2 branches zijn ook andere bedrijven bezocht (in totaal 843), waarvan 65 schildersbedrijven.


FOSAG, de werkgeversorganisatie voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf, hecht eraan te benadrukken dat het inspectieproject in 2001 is uitgevoerd, ruim een jaar na de invoering van de wettelijke Vervangplicht.
De schildersbedrijfstak was op dat moment ook al ruim een jaar bezig met het zogenaamde "Schilder Anders" project, waarbij 5000 schildersbedrijven en ruim 25000 werknemers leerden omgaan met de nieuwe regelgeving.
Via voorlichtingscampagnes, scholing en cursussen (een samenwerking van CAO-partners in de bedrijfstak) werd het gebruik van minder oplosmiddelhoudende verven gestimuleerd en werd uitgelegd op welke wijze de watergedragen verven het beste konden worden ingezet. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunde deze campagne.
Daarnaast worden al jaren alle schilders periodiek gekeurd en onderzocht op verschijnselen van OPS, zodat een vroegtijdige signalering mogelijk is en maatregelen kunnen worden genomen om verdere blootstellingen op het werk tegen te gaan.


Uit onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten is de laatste jaren gebleken dat het aantal OPS slachtoffers afneemt.
Waren er in 1999 nog 37 nieuwe gevallen te melden, in 2001 waren dat er (nog maar) 21.
Uiteraard zijn dit er 21 teveel, maar om nu te stellen dat er duizenden slachtoffers zijn is een onjuiste voorstelling van zaken.


FOSAG betreurt het dan ook te moeten constateren dat woordvoerders (FNV Bureau Beroepsziekten en de Vereniging OPS) nog steeds de term "schildersziekte"gebruiken, terwijl het inspectierapport dat niet doet en ook de schildersbranche niet noemt als een branche die zich niet aan de regels zou houden!
Eerder onderzoek van de Arbeidsinspectie in 2002 heeft al aangetoond dat 90% van de bedrijven in de schildersbedrijfstak de Vervangplicht toepast.
FOSAG zal er alles aan doen om te bewerkstelligen dat dit percentage de komende tijd zal stijgen



Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht