Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Breda(22/7)

dinsdag, 22 juli 2003

Verdachte gewelddadige beroving scooter aangehouden

BREDA De politie heeft vanmorgen een 19 jarige Bredanaar aangehouden die ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de beroving van een scooter van een 17 jarige jongen op de Bergdreef op 16 april van dit jaar. Het slachtoffer werd geslagen en met een scherp voorwerp in de rug gestoken. Een medeverdachte in het onderzoek, een 19 jarige Bredanaar, werd al eerder door de politie aangehouden. De verdachte is in verzekering gesteld.

Discriminatie smoes als afleiding voor greep in kassa

BREDA Een personeelslid van een winkel in de Lange Brugstraat vertrouwde gistermiddag een groep van vier jongens van rond de 20 jaar niet toen ze in de winkel kwamen. Toen ze het gedrag van het viertal nauwgezet bleef volgen betichtte de aanstaand kopers de verkoopster van discriminatie. Toen de verkoopster aangaf dat hier geen sprake van was splitste de groep zich, waardoor ze haar aandacht moest verdelen. Plots hoorde ze de bel van de kassa gaan en zag ze twee van de vier jongens hard wegrennen, gevolgd door de andere twee. Bij controle bleek dat er 170 euro was weggenomen door de daders. De leeftijd van de daders was ongeveer 20 jaar.

Ruiten van auto`s ingeslagen

BREDA Gisteravond zijn rond 20.00 uur op de Markendaalseweg bij vier geparkeerde autos de ruiten ingeslagen. De reden van deze vernielingen blijft onbekend, omdat er niets uit de auto`s was ontvreemd. Een van de auto`s werd door de politie veiliggesteld omdat de reservesleutels en een aantal kostbaarheden in de auto lagen. Toen de eigenaar de auto op kwam halen was hij de politie uiteraard erg dankbaar. Van de dader ontbreekt tot nu toe ieder spoor.

Politie pakt gebruik drugs in park Valkenberg aan

BREDA - De politie van het team Centrum gaat strenger optreden tegen het gebruik van drugs in het park Valkenberg. De politie heeft geconstateerd, dat het laatste tijd steeds meer voorkomt dat drugsverslaafden het park Valkenberg als een geschikte locatie zien. Gisteren zijn twee junks bekeurd, omdat door het Bike- team van de politie was gezien dat zij bezig waren met gebruik. De politie van team Breda Centrum gaat de bestaande surveillance in het park intensiveren.

Hulstenaar met pamper in bus
Politie mag probleem verwarde man oplossen

BREDA - Door personeel van de BBA werd gistermiddag een verwarde man bij de politie afgezet, die bij een Bredaas ziekenhuis was geweigerd. De man liep bij het busstation in Breda in een trui en droeg een pamper. Door personeel van de BBA was de man naar een Bredaas ziekenhuis gebracht, omdat men vermoedde dat hij daar was weggelopen. Daar zag men echter geen heil in de zaak. De BBA-er moest de man maar naar de politie brengen, want misschien werd hij wel gezocht. Uiteindelijk kon de politie achterhalen, dat het om een 50 jarige inwoner uit Hulst ging, die psychiatrisch werd behandeld.

Hoe triest het aanzicht ook was, voor de politie zat er even niets anders op dan de man in een observatiecel te plaatsen. Via de politie Zeeland kwam men er achter dat de man uit Hulst kwam. Daar werd via hulpverleningsinstanties actie ondernomen om de man in Breda op te halen. De politie was bijna vier uur in de weer om de zaak netjes op te lossen.

Groot aantal inbraken in bergingen

BREDA In een flat aan de Calandstraat zijn afgelopen nacht in 14 bergingen ingebroken. De centrale deur naar de bergingen was opengebroken. De 14 deuren zijn met geweld opengetrapt. Uit verschillende bergingen zijn fietsen gestolen. Wat precies de buit is van alle inbraken staat nog niet vast, omdat de bewoners nog aangiften moeten doen bij de politie.

Asielzoeker vernielt ruiten van het AZC

ETTEN-LEUR - Omstreeks 07.00 uur vanmorgen is een 18 jarige Russische asielzoeker aangehouden op het AZC in Etten-leur. De man was boos geworden, omdat de bewaking zijn bromfiets netjes in de fietsenstalling had geparkeerd en dat stond de man niet aan.

De 18 jarige Rus kende kennelijk niet de huisregel, dat bromfietsen niet op het terrein mogen staan, maar in de daarvoor bestemde fietsenstalling moesten worden gezet. De 18 jarige Rus was in woede ontstoken toen hij er achter kwam dat dit door de bewaking was gedaan. Zeven grote ruiten van het AZC moesten eraan geloven. Ook een computer op een van de kantoren achter een van de vernielde ramen werd daarbij beschadigd. Ook de slagboom kreeg van de man extra aandacht. Met een flinke trap schopte hij de slagboom uit het lood. Hij werd door de gealarmeerde politie aangehouden en ingesloten op het politiebureau te Etten-Leur. Daar werd door Justitie Breda bepaald, dat de verdachte met een dagvaarding in vrijheid gesteld mocht worden. Het AZC gaat de schade op de man verhalen. Tot 5 augustus 2003 heeft hij een ontzegging om op het terrein te komen en zal de man zelf voor onderdak moeten zorgen.

Pool overschrijdt 6 maal toegestane alcholpromillage

BREDA De politie heeft gisteravond op de St. Ignatiusstraat in Breda een 38 jarige Pool aangehouden, die met een promillage van bijna 3 o/oo achter het stuur van zijn auto zat. Het maximaal toegestane promillage is o,5 o/oo. De man is ter ontnuchtering ingesloten.

Midden op de kruising van de St. Ignatiusstraat en de Teteringsedijk was de Pool uit Prezechod met zijn auto tot stilstand gekomen. Een verontruste voorbijganger dacht dat de man onwel was geworden en sprak hem aan. Al snel bleek dat de man stom dronken was. De gealarmeerde politie liet de man op het bureau blazen en zag tot hun verrassing het hoge alcohol promillage. De man is ter ontnuchtering ingesloten. Vanmorgen om 11.00 uur bleek de alcohol nog niet echt uit het lichaam van de man te zijn. Volgens de verdachte had hij toch maar vier pilsjes gedronken. De politie onderzoekt samen met de Vreemdelingendienst of hij legaal in Nederland verblijft. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. Het rijbewijs is ingevorderd.

Benzinesmoes wordt telefoonsmoes

BREDA De man die de laatste dagen regelmatig slachtoffers maakt met de zogenaamde benzinesmoes heeft weer een nieuwe werkwijze bedacht. Mag ik even bellen, want ik sta zonder benzine, blijkt ook goed te werken. Zondag werd een 82 jarige bewoner in de wijk Ginneken slachtoffer van zijn goedheid. De man mist zijn portefeuille uit zijn jaszak en inmiddels 1000 euro van zijn rekening. Van de dader ontbreekt tot nu ieder spoor.

Zondagavond tegen 19.30 uur stond de 25 tot 30 jaar oude Mediterrane man aan de deur van de 82 jarige man. Met het verhaal dat hij met zijn auto zonder benzine stond en even zijn vader wilde bellen liet de niets vermoedende bewoner hem binnen. Na wat belpogingen moest de man naar het toilet. Na dittoiletbezoek kwam hij met de vraag om wat water te mogen drinken. Daarna ging hij in de gang weer opnieuw staan bellen. Even later nam de iets donker getinte man met een ferme handdruk afscheid van de bereidwillige en hulpvaardige Bredanaar. Toen die even nadien zijn portefeuille met pasjes uit zijn colbertjasje in de gang wilde halen bleek dit te zijn verdwenen. De man blokkeerde onmiddellijk zijn rekening, maar hoorde toen al dat er juist 1000 euro van zijn rekening was gehaald. Politie waarschuwt mensen voorzichtig te zijn met benzine- en telefoonsmoesjes, want de man blijft actief.

Bron: R. van Kuik