Ingezonden persbericht

Zomerconcerten Stichting Nijmeegse Orgelkring

Nijmegen, 10 juli 2003

PERSBERICHT

Zo vader zo zoon?
De stijlverandering na Vader Bach
NIJMEGEN - Op dinsdag 22 juli geeft Wim Diepenhorst (Amsterdam) een orgelconcert in de Sint Stevenskerk. Diepenhorst speelt muziek van J. S. Bach en composities uit de nieuwe stroming die paradoxaal genoeg door zoon Carl Philip Emanuel werd ingezet. Het concert begint om 20.30 uur. De entree bedraagt 5 euro en 4 euro met korting; vijf concerten naar keuze kosten 20, respectievelijk 16 euro.

Zoons eigen, willen nooit precies doen wat vader deed, al probeert pa zijn compositiestijl zo goed bij te brengen. Een van Bach's zonen, Carl Philip Emanuel, had zijn vader weliswaar als leermeester, maar hij sloeg een nieuwe richting in met een duidelijke stijlverandering. Zijn muziek is te beschouwen als een overgang naar de Weense School van Mozart, Beethoven en Haydn. Een overgang van de oude polyfone kerkelijke kunst naar de nieuwe wereldlijke muziek. Carl Philip Emanuel schreef een Preludium en 6 Sonaten voor het huisorgel van Prinses Amalia, een zuster van Frederik de Grote. Wim Diepenhorst speelt één van deze Sonaten, de Sonate in D. Deze Sonate is overwegend homofoon en geschreven in de stijl en vorm van de vroegklassieke symfonie met een driedelig schema: snel, langzaam en weer snel. De stijlverandering die Carl Philip Emanuel inzette bereikte haar volmaaktheid in Haydn en Mozart. Nu was Mozart wel een voortreffelijke orgelvirtuoos, maar hij had weinig belangstelling om voor orgel te componeren. Toch laat Diepenhorst horen waar zijn nieuw ingeslagen weg naartoe gegaan is. Hij speelt een eigen gemaakte orgelbewerking van kamermuziek van de hand van Mozart: twee delen van het Jachtkwartet KV 458. Aan het slot van het concert laat Diepenhorst nog eens horen waar het allemaal vandaan kwam. Van Vader Bach speelt hij een koraalbewerking, Vater unser in Himmelreich, en de Toccata in F, BWV 540.

Tijdens het concert zijn ook nog een improvisatie van Diepenhorst en Deux Fantaisies van J. Alain te beluisteren.

Wim Diepenhorst (1971) studeerde orgel aan het Sweelinckconservatorium in Amsterdam en musicologie aan de Universiteit Utrecht. Hij doceerde aan het Conservatorium van Amsterdam en was orgeladviseur. Sinds dit jaar is hij werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg als consulent voor de klinkende monumenten. Daarnaast is hij organist van de Oude Lutherse kerk en de Ronde Lutherse kerk in Amsterdam.

Voor de Pers
Meer informatie kunt u verkrijgen via Jenneke van de Streek, 030-2320657 (overdag), 024-3788696(avond) of Joost Langeveld, 024-3226360.