Concours Hippique International Officiel (CHIO)



KNHS Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie

Datum: 8 juli 2003

Bert Romp vindt CHIO Rotterdam belangrijker dan Europese titelstrijd

GOIRLE - Voor de bondscoach van de Nederlandse springruiters is de kogel door de kerk. Bert Romp geeft de komende maanden, nadat in Aken door het Oranje kwartet wederom teleurstellend werd gepresteerd, alle prioriteit aan het behoud van startmogelijkheden in de FEI Samsung Super League. "Alleen als we in de Super League blijven, zijn we volgend jaar in staat om ons optimaal voor te bereiden op de Olympische Spelen. Op het EK in Donaueschingen zijn voor ons geen punten te verdienen, vandaar dat ik nu kies om op volle sterkte door te gaan via de FEI Samsung Super League wedstrijden van Hickstead, Dublin en Rotterdam (29 augustus) richting finale in Barcelona (21 september)", verklaart Romp zijn keuze.

De eerste testcase voor de sterkste formatie van Romp is de FEI Samsung Super League wedstrijd in Hickstead over twee weken (23 t/m 27 juli). Daar zullen aan de start verschijnen de broers Wim en Gerco Schroder samen met Jan Tops en Gert-Jan Bruggink. De vijfde man die meegaat is de nieuwe Nederlands kampioen Leopold van Asten. Wim Schröder neemt mee Eurocommerce Berlin en Eurocommerce Montreal, terwijl Gerco Schröder in Hickstead Eurocommerce Genève en Eurocommerce Monaco zal rijden. Tops neemt Grande Dame en Roofs mee, terwijl Bruggink weer een beroep zal doen op Joël en Leopold van Asten zal de schimmel VDL Think Twice II zadelen. Daarmee leveren zowel de teams van Eurocommerce als van de VDL Groep twee paarden. De shortlist voor het EK wordt nog aangevuld door Peter Geerink en Eric van der Vleuten. Daarnaast heeft Romp de mogelijkheid opengelaten om De Sjiem (Dubbeldam) en VDL Atlantic (Van der Schans) in te zetten. (VDL bij de paarden van Tops en van Asten staat voor "Van Der Leegte", terwijl bij het paard van Van der Schans het handelt om "Van De Lageweg". Jacob Melissen).

Voor Romp zijn nu drie combinaties afgevallen: Angelique Hoorn met Hascal, Albert Zoer met Lowina en Marc Houtzager met Jacomar. "Ik heb deze drie combinaties van mijn shortlist gehaald. Hascal is dan wel hersteld van zijn rugblessure, maar het vertrouwen van de ruiter in haar paard en het vertrouwen van het paard in de amazone is nog niet optimaal. Ten opzichte van Lowina ben ik nog steeds de mening toegedaan dat dit één van de beste paarden is die we in Nederland hebben, maar de prestaties zijn net te wisselvallig om er volledig op te kunnen bouwen. Datzelfde geldt ook voor HBC Jacomar en Marc Houtzager. Zij wisselen fantastische ritten af met ritten waarin te veel fout gaat. Beide combinaties hebben veel potentie, maar het moet allemaal nog net even beter bevestigd zijn", aldus Romp.

"Dubbeldam kan eind deze week, zoals het nu lijkt, de training van De Sjiem volledig hervatten. Tijdens de concoursen van Hachenburg en Ascona moet hij mij overtuigen dat de Sjiem weer de oude is dan kan dat uitmonden in het opnemen van deze combinatie in de équipe die in Dublin (7 t/m 10 augustus) aan de start komt. En voor Wout Jan van der Schans geldt een beetje hetzelfde. Mogelijk kan hij komend weekeinde VDL Atlantic inzetten in Falsterbö en daarna kiezen tussen Redefin of Ascona. Mocht Falsterbö te vroeg komen dan heb ik nog de mogelijkheid om deze combinatie in actie te zien tijdens het concours te Valkenswaard (14 t/m 17 augustus). Lijkt dit paard dan honderd procent in orde, dan zou ik deze combinatie ook kunnen inzetten in Dublin", aldus Romp.

Na vier wedstrijden in het kader van de FEI Samsung Super League staat Nederland op de laatste plaats in het klassement. Na de wedstrijd volgende week in het Engelse Hickstead wacht er nog de wedstrijd in Dublin en dan het CHIO te Rotterdam (28 t/m 31 augustus). Het Rotterdamse CHIO wordt gehouden in de week na het EK in Donaueschingen (20 t/m 24 augustus) en de week voor het hoog gedoteerde CHIO in het Canadese Calgary (4 t/m 7 september). Nederland kan dit jaar geen equipe naar deze wedstrijd afvaardigen. Dat betekent dat Romp voor eigen publiek met het Oranje kwartet in de sterkst mogelijke formatie aan de start wil komen, om alles op alles te zetten om te winnen. Volgens Romp moet dat ook daadwerkelijk kunnen lukken: "De landen die zeker zijn dat zij zich in de Samsung Super League handhaven kunnen rustig hun sterkste equipe afvaardigen naar de Europese titelstrijd. Ook kunnen zij zonder problemen met hun sterkste formatie afreizen naar Calgary. Van de afwezigheid van een paar topteams in Rotterdam zullen wij ten volle moeten profiteren om daar de punten te pakken".

De bondscoach hoopt er op dat vele Nederlanders op die vrijdagmiddag in het Kralingsebos aanwezig zullen zijn om het Oranje kwartet te ondersteunen. "We kunnen de steun van paardensport minnend Nederland heel goed gebruiken en het zou fantastisch zijn wanneer we er met elkaar eens een dolle boel van zouden kunnen maken. Het moet een echt Oranje feestje worden, met heel veel mensen op de tribune. "Iedereen in de springsport realiseert zich hoe hoog de nood gestegen is en dat er in de Super League goed gepresteerd moet worden. Ik houd er niet van om over een A- en B-equipe te spreken. De Nederlandse titelstrijd in Mierlo heeft ons geleerd hoe miniem de onderlinge krachtsverschillen zijn. Liever heb ik het dan ook over de A1- en de A2-equipe. Maar zeker is wel dat als alle paarden in Dublin inzetbaar blijken te zijn, en dat ook blijven tot en met Barcelona, we nog veel veel punten kunnen scoren in de Super League én ook mee kunnen doen op het EK om een plaats bij de eerste vijf te behalen", is de vaste overtuiging van Romp.

Meer informatie over de Samsung Super League
Het wedstrijdschema
De teams
De Nederlandse deelnemers (A-kader en B-kader)