Ingezonden persbericht


23 juli 2003

Persbericht

Patio heeft wereldprimeur met intelligente radiator

Hilversum - Radiatoren die niet alleen verwarmen maar ook koelen, ventileren en de lucht filteren. Deze wereldprimeur heeft Patio in de Wachterswoning van Fort IV in Bussum. De radiotoren zijn energiebesparend en zorgen ervoor dat huisstofmijt minder kans krijgt. Brugman Radiatorenfabriek is de producent van deze 'ClimaRad' radiatoren.

De radiator kan naast verwarmen ook koelen omdat hij beschikt over een zelfregelend ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Het systeem meet de binnenluchtkwaliteit (temperatuur, vervuilingsgraad en luchtvochtigheid) en op basis hiervan wordt automatisch de lucht verwarmd of gekoeld. Omdat de intelligente radiotor niet te veel lucht ventileert, treedt er ook geen onnodig warmteverlies op. Daarmee wordt energie bespaard. Verder zorgt de ClimaRad voor de optimale luchtvochtigheid in de kamer waardoor de groei van huisstofmijt en schimmel wordt beperkt. Ten slotte houdt de filtering van de buitenlucht de pollen en stofdeeltjes buiten. Carapatiënten en mensen met hooikoorts zullen dus zeker profijt hebben van de ClimaRad.

Een ander voordeel van warmteterugwinning is dat de verse toegevoerde lucht alvast opgewarmd is. De bewoner voelt dus geen koude luchtstroom.

De radiatoren maakt andere luchtkanalen en ventilatieroosters overbodig waardoor er ruimte in de woning wordt bespaard. De ventilatiekanalen van de radiator zijn zodanig in de kozijnen weggewerkt dat het karakteristieke aanzicht van de wachterswoning onaangetast kon blijven.

Patio spreekt van een grensverleggend product dat niet alleen in de nieuwbouw kan worden toegepast. Ook in bestaande woningen kunnen radiotoren eenvoudig worden vervangen door de ClimaRad. Patio beoordeelt over een jaar of de radiotor in elk jaargetijde voldoet. Als dat zo is, gaat Patio bekijken of de radiotoren ook in andere woningen geplaatst kunnen worden.

Noot voor de pers,