EVD


Verenigde Staten: registratie buitenlandse voedingsmiddelenbedrijven
---

Buitenlandse bedrijven die voedingsmiddelen en dranken willen leveren aan de VS moeten rekening houden met nieuwe regelgeving van de Amerikaanse overheid. Op grond van de Bioterrorism Preparedness Act moeten buitenlandse voedingsmiddelen- en diervoederfabrikanten, -verwerkers, -verpakkers en opslagbedrijven die hun producten op de Amerikaanse markt willen brengen op 12 december 2003 zijn geregistreerd bij de Food and Drug Administration (FDA). De nieuwe wetgeving geldt ook voor alcoholische en niet-alcoholische dranken alsmede voor verpakkingsmaterialen voor voedingsmiddelen. Volgens een reglementeringsvoorstel van de FDA moeten buitenlandse bedrijven een lokale vertegenwoordiger in de VS ('U.S Agent') aanwijzen alvorens zich te registreren bij de FDA. Deze agent kan ook de registratie voor zijn rekening nemen mits het buitenlandse bedrijf hem daartoe heeft gemachtigd. Verzuimt een bedrijf een agent aan te wijzen of zich te registreren, dan worden de door het bedrijf geleverde producten vastgehouden in de VS en riskeert het bedrijf civiele of strafrechtelijke vervolging. De registratieplicht geldt per afzonderlijke inrichting of faciliteit, zodat bedrijven met meerdere faciliteiten ook meerdere registraties moeten verrichten. De FDA werkt aan een elektronisch registratiesysteem dat naar verwachting in oktober 2003 operationeel zal zijn.

Voor buitenlandse bedrijven geldt ontheffing van registratie als voedingsmiddelen bij een ander bedrijf een nadere be- of verwerking ondergaan (waaronder verpakken). Deze ontheffing geldt echter niet als de verwerking bij het volgende bedrijf uiterst minimaal is (bijvoorbeeld labeling). In dat geval moeten beide bedrijven zich registreren. Ook land- en tuinbouwbedrijven, horecabedrijven, detailhandelaren en visserijschepen (mits geen verwerking op het schip plaatsvindt) zijn vrijgesteld van registratie.

Verder heeft de FDA een voorstel ingediend dat er op neerkomt dat de komst van een partij voedingsmiddelen uit het buitenland steeds vooraf moet worden aangemeld. In de meeste gevallen kunnen Amerikaanse importeurs, door gebruik te maken van het huidige elektronische douane-aangiftesysteem (Automated Commercial System), de vereiste informatie over de te importeren voedingsmiddelen, tegelijkertijd indienen bij de FDA en het U.S. Bureau of Customs and Border Protection (CBP) . Daarnaast worden alle bedrijven die onder de registratieplicht vallen verplicht om een administratie bij te houden waarin de directe voorafgaande bron van een voedingsmiddel (of van ingrediënten om een voedingsmiddel te produceren) en de eerstvolgende ontvanger van het product moeten worden vermeld.

Na publicatie van de definitieve regelgeving, die volgens de FDA vóór 12 december 2003 zal plaatsvinden, hebben grote bedrijven in de regel zes maanden de tijd om te voldoen aan de gestelde eisen. Bedrijven met meer dan 10 tot 500 werknemers hebben 12 maanden de tijd en kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers in totaal 18 maanden.

In Nederland kan nadere informatie over de nieuwe regelingen in de VS worden verkregen bij de diverse brancheorganisaties en verder bij:

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit De heer O.T.J. Stiekema
Telefoon: 070-3784235
E-mail: o.t.j.stiekema@ih.agro.nl

LNV-bureau bij de Nederlandse ambassade te Washington DC Mevrouw C. Feitel -Berenschot
Telefoon: ( 00) 1 202-274-2719
E-mail: caroline.feitel@minbuza.nl.

Meer informatie:

* FDA Proposed Food Safety Regulations:
www.fda.gov/bbs/topics/NEWS/2003/NEW00902.html
* FDA Registration of Food Facilities and Prior Notice of Imported Food: www.fda.gov/OHRMS/DOCKETS/98fr/03-2443.htm
* FDA Protecting the Food Supply: Actions on New Bioterrorism Legislation Proposed Regulation: Administrative Detention: www.fda.gov/oc/bioterrorism/detention_fs.html
* FDA Bioterrorism Act: www.fda.gov/oc/bioterrorism/bioact.html
* Global Food Agent Services: www.usfdafoodagent.com

22.07.2003
---

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Nummer: 104141
Zie ook:
Verenigde Staten: producteisen