Rabobank Nederland

De Rabobank en HVB Real Estate Bank A.G. tekenen intentieverklaring tot overname van aandelen in FGH Rabobank Nederland, 23/07/2003 09:38
---

De Rabobank Groep en HVB Real Estate Bank A.G. hebben overeenstemming bereikt over de voorgenomen overname van FGH Bank, de vastgoedbank. Op dinsdag 22 juli jongstleden na beurs is de 'letter of intent' ondertekend. Aandelenoverdracht vindt plaats nadat de aangekondigde afsplitsing van de vastgoedactiviteiten van de HVB Group naar de nieuwe Hypo Real Estate Group geëffectueerd is, en na de vereiste goedkeuringen van De Nederlandsche Bank en de NMA. FGH Bank blijft onder haar eigen merknaam de activiteiten op de commercieelvastgoedmarkt voortzetten binnen de Rabobank. Hiermee verstevigt de Rabobank haar sterke positie op de vastgoedmarkt.

- Nieuw perspectief voor FGH Bank binnen grootste financiële dienstverlener in Nederland - De Rabobank verstevigt positie op commercieelvastgoedmarkt.

FGH Bank, de vastgoedbank, is gespecialiseerd in het financieren van commercieel vastgoed, waardoor FGH Bank over veel deskundigheid in deze markt beschikt. Zo heeft de bank een eigen Taxaties & Research afdeling met vastgoedmarktanalisten, taxateurs en bouwkundigen. FGH Bank blijft ook na de aandelenoverdracht onder haar eigen sterke merknaam de activiteiten op de commercieelvastgoedmarkt voortzetten. Zij weet zich dan met de Rabobank gesteund door een organisatie die zowel de particuliere als de zakelijke vastgoedfinanciering als een van haar kernactiviteiten heeft. Door deze overname zal FGH Bank een breder dienstenpakket aan kunnen bieden doordat zij toegang krijgt tot de uitgebreide kennis en het netwerk van de Rabobank Groep.

Op de particuliere onroerendgoedmarkt is de Rabobank, via haar lokale banken, de grootste verstrekker van financieringen met een marktaandeel van 21,8% en een woninghypotheekportefeuille van ca. 84 mrd. euro. Ook op de commercieelvastgoedmarkt heeft de Rabobank al een aanzienlijke positie, met name via haar lokale banken. Zij financieren met ca. 9 mrd. euro een belangrijk deel van de bouw- en vastgoedsector. Daarnaast is DLL Vastgoedfinanciering sinds 2001 actief en heeft zij inmiddels een portefeuille van ca. 1 mrd. euro opgebouwd. Rabobank ontwikkelt ook zelf via haar dochter Rabo Vastgoed een diversiteit aan projecten en heeft door haar landelijke kantorennetwerk een grote eigen vastgoedportefeuille (ca. 2,5 mrd. euro). Met deze voorgenomen overname zal De Rabobank haar positie versterken. FGH Bank is met een financieringsportefeuille van circa 4,5 miljard euro aan leningen op de Nederlandse markt een van de drie belangrijkste nationale vastgoedfinanciers. Daarnaast heeft FGH Bank een fors deel van haar uitzettingen in de Randstad, waar de Rabobank haar positie wenst te versterken. Ook alle kennis en ervaring die FGH Bank en haar dochterondernemingen de afgelopen jaren hebben opgedaan, kunnen versterkend werken op deze genoemde activiteiten.

Hans ten Cate, lid van de raad van bestuur van Rabobank Nederland: "De diensten van FGH Bank sluiten goed aan op die van de Lokale Banken die zelf ook actief zijn in de financiering van de commercieelvastgoedmarkt. Daarnaast zien we dat de activiteiten van FGH Bank prima aansluiten op de activiteiten van Rabo Vastgoed en De Lage Landen Vastgoedfinanciering. Deze overname past in onze strategie om marktleider te zijn of te worden over de gehele linie van financiële dienstverlening in Nederland".

Peter Keur en Manuela Better, Directie FGH Bank: "FGH Bank ziet in deze overname de mogelijkheid om haar positionering als de vastgoedbank in Nederland in de toekomst te kunnen verstevigen. Dat deze vorm zal krijgen in de combinatie met de Rabobank, de grootste financiële dienstverlener van Nederland, kan voor ons en onze klanten alleen maar positief uitpakken."

De overname wordt gefinancierd door de Rabobank Groep uit eigen middelen. In de komende maanden vindt verdere integratie plaats tussen de activiteiten van de Rabobank Groep en FGH Bank.