Dievenbende aangehouden

Utrecht 23-7-2003 - Persbericht districten stad Utrecht

De politie heeft zeven mannen aangehouden op verdenking van twee overvallen en een groot aantal bedrijfsinbraken.

Op 21 januari werd een overval gepleegd op een winkel aan de Van Humboldstraat. Hier kwamen twee mannen de winkel binnen, bedreigden de winkelbediende en sloten hem op in een vertrek in de winkel. Vervolgens verlieten de overvallers de winkel met een geldbedrag. Naar aanleiding hiervan werd een onderzoek ingesteld door de recherche van het district Paardenveld. In maart 2003 werd een 20-jarige man en een 22-jarige man beiden uit Utrecht aangehouden. De mannen werden uitvoerig gehoord en uit recherche onderzoek kwam de verdenking naar voren dat dit duo deel uitmaakte van een grotere groep bedrijfsinbrekers. Na uitvoerig onderzoek werden begin juni nog vijf mannen in de leeftijd van 20 tot 31 jaar aangehouden. Er werd huiszoeking gedaan bij de verdachten en werden een hoeveelheid gestolen computers aangetroffen. Tevens werd in de woning een vuurwapen aangetroffen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de mannen vermoedelijk bij 15 bedrijven hebben ingebroken in Utrecht, Woerden, Montfoort, Kamerik, IJsselstein, Nieuwegein en Nieuwekerk aan de IJssel. Bij deze inbraken werd een groot aantal computers buitgemaakt en werd meestal de kluis gekraakt. Op deze wijze wisten de inbrekers meer dan 50.000 euro aan geld te stelen.

Ook wordt deze groep verdacht van een overval op een postkantoor op 24 mei 2002. Drie gemaskerde mannen drongen een postkantoor binnen aan de J.P Coenstraat en bedreigden het aanwezige personeel met een vuurwapen. Met geld vertrokken ze vervolgens weer. Niet veel later werd de buit teruggevonden in de auto welke in de omgeving stond. De groep ging vermoedelijk in wisselende samenstelling op dievenpad. Met zwaar gereedschap, haakse slijpers en hamers, kreeg men toegang tot het bedrijfspand. In veel gevallen werd het alarmsysteem onklaar gemaakt en konden de inbrekers 'rustig' hun gang gaan. De inbrekers waren in het bezit van scanners en hielden contact met elkaar via portofoons. Op dit moment zitten de verdachten nog vast voor verhoor.

De politie onderzoekt wat het geldelijk gewin is geweest en zo mogelijk zal via de plukze-wetgeving gevorderd worden dat geld en goederen worden ontnomen.