Gemeente Sittard-Geleen

Aan de redactie                       
Persbericht

Doorkiesnummer: (046) 47 7 8006             Sittard-Geleen, 23 juli 
                                            2003                    
Onderwerp: Organisatorische ontwikkelingen                          
afd. Bouwen en Milieu                                               
Meer aandacht voor handhaving bouwen en milieu

Bij de afdeling Bouwen en Milieu van de gemeente Sittard-Geleen worden per
1 oktober 2003 ingrijpende organisatorische veranderingen doorgevoerd. Deze veranderingen moeten leiden tot een betere aansturing van de afdeling en een efficiëntere bedrijfsvoering. Meer dan voorheen komt het accent te liggen op de taken toezicht en handhaving.


Herprioritering taken

Vooruitlopend op de begrotingsbehandeling voor 2004 biedt de financiële situatie van de gemeente geen mogelijkheid tot uitbreiding van het aantal formatieplaatsen. Derhalve is een herprioritering van taken noodzakelijk. De afdeling Bouwen en Milieu gaat zich richten op haar kerntaken die voortvloeien uit de Milieuwetgeving en de Woningwet. Niet-wettelijke taken zoals deelname in interne projectteams, advisering rondom toegankelijkheid en natuur- en milieu-educatie worden tot een minimum teruggebracht. Zo komt meer formatie beschikbaar voor toezicht en handhaving zowel op het gebied van bouwen als van milieu.

Aansturing en huisvesting

De medewerkers van de verschillende disciplines, die tot nu toe versnipperd zitten over meerdere units, worden nu zoveel mogelijk bij elkaar gebracht in teams. Het ene team houdt zich bezig met de bouwaangelegenheden, terwijl het andere team belast is met de milieutaken, zo wordt vakkennis gebundeld en is de continuïteit gewaarborgd Centrale huisvesting op de locatie Geleen bevordert de samenwerking en synergie.

Het afdelingshoofd geeft leiding aan coördinatoren die de teams aansturen. Met de betrokken medewerkers is overleg geweest omdat er verschuivingen in hun takenpakket komen. Deze en ook andere maatregelen, zoals het ontwikkelen van een handhavingsprotocol voor bouwvergunningen, moeten zorgen voor een efficiëntere bedrijfsvoering.

Stadswinkels

Bij de Stadswinkels Born en Sittard kunnen burgers terecht voor algemene vragen, folders en formulieren over bouwen en milieu. Zijn de vragen complexer van aard, dan kan een afspraak gemaakt worden met de bouwinspecteur. In de Stadswinkel Geleen wordt er wel een balie Bouwen en Wonen ingericht met vakspecialisten. Een aantal vergunningen kan straks 'klaar terwijl u wacht' verstrekt worden. De telefonische bereikbaarheid van de afdeling Bouwen en Wonen wordt vergroot door het instellen van een telefonisch knooppunt, waar alle vragen vanuit alle locaties naar worden doorgeleid. Ook zal het medium internet meer ingezet gaan worden. De fysieke afstand is in sommige gevallen weliswaar groter, maar daar staat tegenover dat de kwaliteit van de dienstverlening sterk verbetert.

Aanleiding

De aanleiding om tot deze maatregelen te komen is gelegen in een aantal zaken. Het in de arm genomen bureau Ronda Adviseurs geeft in zijn rapport aanbevelingen voor een betere aansturing van de afdeling. Daarnaast hebben de adviesbureaus Living Well en DHV een beleidsplan opgesteld voor respectievelijk Bouw- en Woningtoezicht en Bedrijfsgerichte Milieutaken. De Provincie hield een nulmeting milieuhandhaving, waarbij de gemeente Sittard-Geleen niet goed scoorde. De gebeurtenissen in Enschede, Volendam, Tiel en Maastricht hebben de roep van de maatschappij om veiligheid versterkt. De Woningwet wordt per 1 juli 2004 gewijzigd. Gemeenten worden dan verplicht het handhavingsbeleid op het gebied van bouwen vorm en inhoud te geven. Het gemeentebestuur moet jaarlijks verantwoording af leggen aan de gemeenteraad. De VROM-inspectie zal daarop nauwlettend toezien. Extra aandacht voor toezicht en handhaving is dus niet alleen gewenst, maar ook verplicht.



Gemeente Sittard-Geleen