Korps: Friesland, plaats: Fryslân 23-07-2003
Politieberichten van 23/7 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Leeuwarden: vervelende man
Woensdag omstreeks 04.30 uur werd op de Weaze een 43-jarige Leeuwarder aangetroffen, die vermoedelijk was beroofd. De man was lichtgewond aan zijn hoofd. Hij was niet te benaderen en wilde nergens van weten. Twee vrienden (verdere gegevens niet bekend) trachten hem in bedwang te houden. De man had gedronken en met een ieder die in zijn buurt kwam, begon hij te vechten. Getracht de man te kalmeren, doch deze bleef zich verzetten tegen alles en iedereen. Hierop werd de man aangehouden en voor zijn eigen veiligheid en ter ontnuchtering overgebracht naar het bureau.

Offingawier: belediging
Woensdag omstreeks 01.40 uur werd geklaagd over geluidsoverlast bij het Paviljoen aan de Potten. De geluidsoverlast was afkomstig van een kruisertje waar de muziek behoorlijk hard stond. De opvarenden hierop aangesproken, waarop de muziek zachter werd gezet. Eén van de opvarenden, een 27-jarige inwoner van Someren, was dronken en schold de agenten uit voor "Kankerwouten". De verdachte werd hierop aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Balk: diefstal
Dinsdag omstreeks 23.05 uur zagen surveillerende agenten dat op de parkeerplaats van het zwem- en surfcentrum aan het Tsjamkedykje twee jongens liepen, die bij het zien van de politie iets in het gras neerzetten en wegliepen. De jongens, 14 en 17 jaar, beiden uit Lelystad werden aangehouden. Zij bleken een doos patat en frikadellen uit een koelwagen te hebben weggenomen. De eigenaar van de koelwagen moet nog worden gehoord. De frikadellen en patat werden teruggezet. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de jongens min of meer in opdracht van de vader van de jongste verdachte deze diefstal hadden gepleegd. Toen de vader, 43 jaar, aan het bureau kwam om de kinderen op te halen, werd hij aangehouden. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Drachten: inbraak auto
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Moezel. Het rechter voorportierraam werd vernield. Uit de auto werden een radio/cd-speler, een radardetector, een carkit en een lifehamer weggenomen. De eigenaar, een 37-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Vlieland: fietser gewond
Woensdag omstreeks 02.15 uur sloeg op de Badweg een 26-jarige Engelsman (woonplaats niet bekend, verbleef in een hotel op Vlieland)) met zijn fiets door nog onbekende oorzaak over de kop. Het slachtoffer had gedronken. Hij kwam met zijn gezicht op het wegdek terecht. Hij liep naast een hersenschudding een wond boven zijn linkeroog op en een scheur in zijn bovenlip. Het slachtoffer werd met de reddingsboot vervoerd naar de vaste wal en vervolgens overgebracht naar het MCL-Zuid, alwaar hij werd opgenomen.

Noordwolde: inbraak kantine
Afgelopen nacht werd ingebroken in de kantine van de voetbalvereniging "Olyphia" aan de Elsweg. Met een tegel werd een ruit vernield. Uit de kantine werd snoepgoed (mars, twix en kitkat) weggenomen. De totale schade bedraagt ongeveer 200.- Een medewerker van de voetbalvereniging, een 50-jarige inwoner van Noordwolde, heeft aangifte gedaan.

Oldelamer: verwaarlozing vee
Eind mei 2003 hebben inspecteurs van de dierenbescherming proces-verbaal opgemaakt tegen een 51-jarige inwoner van Oldelamer ter zake verwaarlozing van vee. (schapen) Tevens werd hem toen medegedeeld dat een hercontrole bij hem zou worden uitgevoerd. Vandaag woensdag 23/7 vond deze controle plaats. Hierbij bleek dat op verschillende weilanden aan de Kerkhofslaan ongeveer 1000 schapen liepen, waarvan aan ongeveer 10 % de nodige verzorging was onthouden. Deze dieren waren ernstig verwaarloosd en leden aan rotkreupel en schurft. De schapen (ongeveer 100) werden in beslag genomen en zijn afgevoerd. Tegen de schapenhouder werd wederom proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: aanrijding met lichtgewonde
Woensdag omstreeks 10.15 uur vond op de Holwerderweg een aanrijding plaats tussen een personenauto en een bromfiets. Beiden reden over de Holwerderweg. De bestuurder van de personenauto, een 50-jarige inwoner van Burgum, sloeg op de kruising met de Kruithof af en verleende daarbij geen vrije doorgang aan een bromfietser, een 70-jarige inwoner van Holwerd, die uit tegenovergestelde richting naderde. De bromfietser raakte gewond (schaafwonden) en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum, alwaar hij werd opgenomen.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272