Gemeente Someren


Spreekuur college

Maandag 21 juli van 9.00 - 10.00 uur:
wethouder T. Kusters

Maandag 21 juli van 16.00-17.00 uur:
wethouder A. Thijs-Rademakers

Tijdens de vermelde tijden kan iedereen bij hen terecht.

Indien u een kwestie wilt bespreken die ingewikkeld van aard is en daardoor de nodige tijd vergt, is het raadzaam om via de bestuurssecretaresse met de burgemeester of een wethouder een afspraak te maken buiten het spreekuur om. De burgemeester of de betreffende wethouder kan zich zodoende voorbereiden en lange wachttijden tijdens het openbaar spreekuur kunnen zo vermeden worden.

Terug naar boven

Gezocht voor bij de toegangspoort natuurgebied Someren: Passende bestemming boerderij Keelven

Het toeristisch beleid van de gemeente Someren is onder meer gericht op het stimuleren van de dagrecreatie. Een van de gemeentelijke projecten die een behoorlijke impuls heeft gegeven aan de dagrecreatie in Someren is het natuurontwikkelingsproject Keelven en omgeving. Om tot een goede afronding te komen van dit project is de gemeente op zoek naar een passende bestemming van de aan dit natuurgebied gelegen boerderij aan de Provincialeweg 37.

Natuur- en recreatiegebied Keelven e.o.
In het natuur- en recreatiegebied Keelven e.o. heeft de Somerense natuur de laatste jaren een metamorfose ondergaan van een monotoon bosgebied naar een aantrekkelijk gevarieerd natuurgebied, waarbij de recreant volledig aan zijn trekken komt. Zo zijn in het bosgebied Somerense Heide een aantal nieuwe vennen aangelegd, is de heide in zijn oorspronkelijke vorm teruggekeerd en zijn nieuwe fiets- en wandelpaden en ruiter- en menroutes aangelegd. Ook is er een IVN natuurleerpad aanwezig en een pad met informatie over geïntegreerd bosbeheer. Daarnaast biedt een parkeerplaats bij de entree van het natuurgebied gelegenheid tot het parkeren van ruim honderd autos.

foto van de boerderij Provincialeweg 37

Boerderij Provincialeweg 37
Nabij de parkeerplaats ligt aan de Provincialeweg 37 een oude leegstaande boerderij. Deze boerderij is eigendom van de gemeente Someren. In het gemeentelijke reconstructieplan wordt deze locatie aangeduid als recreatief toeristisch poort voor de omliggende bos- en natuurgebieden. Om tot een goede afronding te komen van het natuurontwikkelingsproject Keelven en om ter plaatse de toerist of recreant van dienst te kunnen zijn, wil de gemeente Someren de boerderij inzetten.

Ontwikkelen van plannen
De gemeente Someren biedt daarom private partijen de mogelijkheid om een plan te ontwikkelen voor de ombouw van de boerderij tot een dienstverlenend centrum voor de toerist/recreant. De gemeenteraad heeft daarvoor een aantal criteria vastgesteld waaraan plannen worden getoetst. Gedetailleerde plannen dienen vóór 1 oktober 2003 ingediend te worden.

U kunt bij de heer G. Lomans van de afdeling Welzijn, Postbus 290, 5710 AG Someren, tel. 0493-494888 een kopie opvragen van de kadasterkaart, de bouwtekening van de boerderij en het geldende bestemmingsplan.



Uiterlijk gebouwen onder de loep
Welstandsnota in de maak

Op 1 januari 2003 is de Woningwet 2003 van kracht geworden. Deze wetswijziging regelt onder meer een ingrijpende verandering van de welstandszorg. Eén van de specifieke eisen die hieruit voorvloeit is de verplichting voor gemeenten om een welstandsnota vast te stellen.

Wat is welstand?
Veel mensen denken bij het woord welstand aan rijkdom of aan een goede gezondheid. Maar het woord welstand kan ook betrekking hebben op het uiterlijk van gebouwen: het wel-staan of goed-staan van gebouwen. Van een gebouw wordt gezegd dat het wel-staat wanneer het uiterlijk én de omgeving van het gebouw samen als een acceptabel geheel worden ervaren.

Wie houden zich bezig met welstand?
Het wel-staan van gebouwen is op de eerste plaats een taak voor de opdrachtgever en de ontwerper van een gebouw. Maar ook de overheid heeft een taak op dit gebied. Gebouwen hebben namelijk door hun uiterlijk invloed op het karakter van de bebouwde omgeving. Met onder meer het welstandsbeleid probeert de gemeente Someren te zorgen voor een aangenaam en aantrekkelijk dorpsbeeld. De welstandscommissie, een onafhankelijke club van deskundigen, toetst een (ver)bouwplan aan dit welstandsbeleid en brengt advies uit aan burgemeester en wethouders over het welstaan van een gebouw.

Toetsingscriteria en welstandsnota
De welstandscommissie zal een positief advies uitbrengen als een (ver)bouwplan voldoet aan redelijke eisen van welstand. De commissie hanteert daartoe bij de beoordeling van een plan het gemeentelijke welstandsbeleid en algemene welstandscriteria. De wijze waarop gemeenten welstandszorg uitoefenen vraagt landelijk gezien om meer transparantie. Betrokken partijen wensen meer duidelijkheid omtrent de criteria waaraan wordt getoetst. In reactie daarop heeft de wetgever besloten dat gemeenten een welstandsnota moeten opstellen. Die nota moet vóór 1 juli 2004 vastgesteld zijn en zal zo concreet mogelijk welstandscriteria moeten bevatten. De welstandscommissie mag daarna de plannen nog slechts toetsen aan die criteria. Via de gemeentepagina en de website van de gemeente www.someren.nl kunt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond deze nota.