Aedes

Huurder wil minder regels bij woonruimteverdeling

24 juli 2003

Woningzoekenden verwachten van woningcorporaties minder regels en meer keuzevrijheid in de zoektocht naar een huurwoning. Dat is één van de conclusies uit een door Aedes vereniging van woningcorporaties en NIPO gehouden onderzoek naar de wensen van huurders bij het zoeken naar woonruimte. De huidige Huisvestingswet is volgebouwd met onnodige en overbodige regelgeving, zo stelt Aedes. Die verouderde regelgeving wordt door veel woningzoekenden als een belemmering ervaren in de zoektocht naar een huurwoning.
Bindingseisen afschaffen Het onderzoek is uitgevoerd omdat er op dit moment bij veel corporaties stemmen opgaan om het huidige verdeelsysteem (aanbodmodel) te vervangen. Over het algemeen kiezen woonconsumenten voor duidelijke, maar minder regels. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (56 procent) van de respondenten vindt dat alle voorwaarden voor vestiging moeten worden afgeschaft. Die voorwaarden hebben te maken met economische of sociale binding met gemeente of regio. De bestaande toelatingseisen worden als onrechtvaardig ervaren.'Mensen moeten zelf kunnen bepalen waar ze willen gaan wonen en willen daarbij niet worden gehinderd door oude regelgeving,' stelt Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen.

Verder blijkt dat woningzoekenden de nieuwe experimentele vormen van woningtoewijzing maar gedeeltelijk zien zitten: 34 procent vindt loting een goede optie, 17 procent voelt voor het 'die het eerst komt, het eerst maalt'-principe. Veruit de meeste mensen vinden nog steeds de lengte van inschrijvingsduur het meest rechtvaardige criterium. Er is verder veel begrip voor mensen die in moeilijke omstandigheden verkeren. Maar liefst 77 procent vindt dat urgent woningzoekenden voorrang moeten krijgen.

Woningzoekenden hebben veel behoefte aan informatie over de woonsituatie. Naast gangbaar verstrekte gegevens als huurprijs, grootte, aantal kamers en vereist inkomen, valt bijvoorbeeld te denken aan de toekomstige huurprijsstijging, de staat van de binnenkant van de woning, de voorzieningen in de wijk, foto's van de binnen- en buitenkant van de woning en de woonomgeving, en de bewonerssamenstelling van de wijk. De huidige beperkte informatieverstrekking kan een voor de hand liggende verklaring zijn waarom zoveel woningen na toewijzing uiteindelijk alsnog worden geweigerd.

Huisvestingswet Regels met betrekking tot woonruimteverdeling staan in de Huisvestingswet die dit najaar zal worden geëvalueerd. Die wet biedt gemeenten de mogelijkheid om allerlei gedetailleerde regels te stellen. Zo zijn er strakke regels die bepalen welk type woning bij welk inkomen hoort. Verder bepaalt de grootte van een huishouden voor welke woning iemand in aanmerking komt. Hierdoor wordt het aanbod voor woningzoekenden sterk beperkt. Ook is het nu vaak onmogelijk om zonder sociale of economische binding te verhuizen naar een andere gemeente. Nieuwe wetgeving zal minder strikte kaders moeten hebben en ruimte moeten bieden om op lokaal niveau, tussen gemeenten en woningcorporaties, prestatieafspraken te kunnen maken.