Ingezonden persbericht
PKI-technologie voor authenticatie en autorisatie in de lift

Onderzoek Ubizen: 84% bedrijven gebruikt digitale certificaten of is dat binnenkort van plan

Mijdrecht, 24 juli 2003 - Uit onderzoek in opdracht van Ubizen (Nasdaq Europe: UBIZ - Euronext: UBI), de wereldwijd toonaangevende leverancier van Managed Security Solutions, blijkt dat 84% van de wereldwijde bedrijven gebruikmaakt van digitale certificaten of dat op korte termijn van plan is. Dit in tegenstelling tot diverse rapporten waaruit zou blijken dat PKI niet meer 'leeft' als beveiligingstechnologie. Het overgrote deel van de ondervraagde organisaties ziet digitale certificaten als een effectief middel voor het beveiligen van webservers (77%) en voor de authenticatie en autorisatie van gebruikers (70%). Andere populaire genoemde toepassingen zijn het beveiligen van e-mail en Virtual Private Networks.

De implementatie van PKI-technologie blijft echter een zorg. Bijna de helft van de ondervraagden (47%) noemt de complexe administratie en organisatie de belangrijkste obstakels om een Public Key Infrastructure (PKI) op te zetten en te onderhouden. Daarom gaan steeds meer bedrijven over tot uitbesteding van PKI. 40 procent van de ondervraagden besteedt monitoring en management van de PKI-beveiligingsinfrastructuur uit of is dit van plan.

"Digitale certificaten worden alom gezien als de meest veilige manier voor beveiligingsbehoeften, zoals authenticatie, vertrouwelijkheid, integriteit en onweerlegbaarheid. Maar de investeringen in de infrastructuur om deze certificaten te creëren, zijn te complex en te hoog gebleken en daardoor een belangrijk obstakel voor de doorbraak van deze technologie", zegt Bart Vansevenant, Director European Security Strategies bij Ubizen. "Door outsourced- en co-sourced-oplossingen kunnen bedrijven op een kosteneffectieve manier extra beveiliging toevoegen door identiteitsbeheer. Bovendien biedt co-sourced PKI aan klanten een extra niveau voor strategische beveiliging, zodat bedrijven zich kunnen richten op hun core business."

Volgens een recent rapport van Forrester Research zal de Europese markt voor managed security groeien naar 4,6 miljard euro in 2008. De vraag naar ICT-beveiligingsdiensten neemt toe omdat het voor bedrijven steeds moeilijker is om intern de competenties te vinden, die nodig zijn om met de toenemende dynamiek van ICT-beveiligingsomgevingen om te gaan. Nu de digitale handtekening is goedgekeurd door het Europees Parlement, verwacht Forrester een snelle jaarlijkse groei van 52% van de managed PKI-certificatenmarkt tot 1,1 miljard euro in 2008.

Ubizen heeft met OnlineGuardian Certificate Management succesvol geïnvesteerd in managed PKI-diensten. De dienst is een fundament van het Belpic-project, waarbij iedere Belg binnen vijf jaar een elektronische identiteitskaart krijgt. Ubizen Online Guardian Certificate Management creëert en beheert de digitale certificaten op deze identiteitskaart.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Ubizen onder grote bedrijven in de financiële, publieke, industriële en telecomsector in Europa en de VS. De resultaten zijn gebaseerd op de antwoorden van 165 respondenten. Het volledige onderzoek is te downloaden op: www.ubizen.com/securitysurvey

Ubizen
Ubizen is de toonaangevende leverancier van Managed Security Solutions voor wereldwijd opererende organisaties. Bedrijven vertrouwen op Ubizen OnlineGuardian voor het 24x7x365 beheren, monitoren en ondersteunen van beveiligingscomponenten. Het Professional Services Team is een aanvulling op Ubizen OnlineGuardian managed services en ondersteunt bedrijven bij het plannen en implementeren van beveiligingsbeleid en -infrastructuren. Daarnaast ontwikkelt Ubizen innovatieve oplossingen voor de beveiliging van applicaties.