Korps: Friesland, plaats: Fryslân 24-07-2003
Politieberichten van 23/7 (13.00 uur) t/m 24/7 (07.00 uur)

Follega: tanken met gestolen tankpas
Op maandag 14 juli werd omstreeks 04.10 uur op de Lanen onder Follega een personenauto van het merk Opel Astra aangetroffen. Bij de auto stonden twee mannen die verklaarden niet de bestuurder te zijn. Volgens de mannen was de bestuurder weggegaan, hij had beide mannen achtergelaten. Uit onderzoek naar het voertuig bleek dat de auto niet verzekerd was en geen geldige APK had. De auto werd in beslag genomen en overgebracht naar het bureau te Lemmer. De agenten vertelden de mannen dat de eigenaar de auto kon afhalen bij het bureau. In de auto werden aangetroffen: kentekenplaten, een klantenkaart van een supermarkt en een tankpas van een automobielbedrijf uit Joure wat gevestigd is aan de Tolhuswei. Op 22 juli werd een 54-jarige inwoner van Rotsterhaule gehoord die verklaarde dat hij op 26 juni zijn auto ter reparatie had gebracht bij voornoemde garage. Waarschijnlijk is de tankpas uit de auto weggenomen. Hiermee heeft men diverse keren getankt bij het eerder genoemde garagebedrijf. Er werd tussen 29 juni en 14 juli voor ruim 3.000,-- getankt, met name s middags en s nachts. Personen die over de deze zaak meer informatie kunnen geven worden verzocht om contact op te nemen met de politie via telefoonnummer: 0900 8844.

Wirdum A32: snelheidsovertreding
Woensdag werd om 20.59 uur een automobilist gecontroleerd op snelheid op de rijksweg A32. Een 60- jarige bestuurder uit Ee reed met een snelheid van 126 km/uur waar een maximumsnelheid geldt van 70 km/uur. De bestuurder kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Goutum: gewond na val van fiets
Op dinsdag raakte om 20.00 uur een vrouw gewond aan de Boksumerdyk. De vrouw was met haar fiets gevallen. Het slachtoffer, een 44- jarige inwoonster van Leeuwarden, werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis MCL te Leeuwarden gebracht. De val ontstond toen een loslopende hond uit de berm opsprong waardoor de fietsster viel.

Harlingen: letsel door aanrijding
Woensdag vond om 12.50 uur een aanrijding plaats aan de Vierkantsdijk waarbij een fietser gewond raakte. De fietser liep een zere knie op. De aanrijding ontstond toen de 13- jarige fietser uit Harlingen geen voorrang verleende aan een personenauto die van rechts kwam. De personenauto werd bestuurd door een 48- jarige inwoonster van Harlingen. Over mogelijke schade aan de auto zijn geen bijzonderheden bekend.

Alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Leeuwarden: Tweebaksmarkt, woensdag 18.30 uur, 24- jarige Leeuwarder, 240 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist reed terwijl zijn rijbewijs eerder was ingevorderd.

Sneek: Schoolstraat, donderdag 03.42 uur, 32- jarige inwoner van Sneek, 540 ug/l, rijverbod 5 uren, automobilist. Rijbewijs werd ingevorderd op grond van het herhaaldelijk drankrijden binnen vijf jaar.

Bolsward: inbraak en vernieling vrachtwagens
In de nacht van woensdag op donderdag werd ingebroken in geparkeerde vrachtwagens aan de Koopman Heeresweg. Er werden autoradios weggenomen. Daarnaast werden vernielingen gepleegd aan de wagens. Van drie vrachtautos werden banden lekgestoken en van twee vrachtwagens werd het portierraam vernield. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Hollum: aanrijding met letsel
Woensdag vond om 22.00 uur een aanrijding plaats aan de Oranjeweg tussen een motorfiets en een personenauto waarbij de motorrijder gewond raakte. De 40- jarige inwoner van Hollum werd per ambulance naar het ziekenhuis MCL Zuid te Leeuwarden gebracht. Het slachtoffer had rugklachten een gebroken sleutelbeen en diverse kneuzingen opgelopen. De 25- jarige automobilist uit Sehnde (D) bleef ongedeerd. Deze bestuurder kwam uit de richting van Hollum en reed richting strand. De Hollumer reed als tegenligger richting Hollum. De automobilist wilde ter hoogte van de vuurtoren een parkeerterrein oprijden en zag de motorrijder waarschijnlijk over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De motorrijder sloeg meerdere keren op de kop. Beide voertuigen werden afgevoerd door een bergingsbedrijf.

Joure: belediging
Woensdag werd om 23.38 uur een politieman beledigd aan de Geert Knolweg. De agent reed richting centrum. Een 21- jarige fietser uit Heerenveen riep tijdens het passeren: stelletje klootzakken!. De verdachte werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Wolvega: woningbrand
Donderdag om 01.03 uur verleende de politie assistentie bij een brand die was ontstaan in de hal van een woning aan de Haulerweg. Een 23- jarige passant uit Wolvega ontdekte het vuur. Om het vuur te doven heeft hij getracht het vuur te blussen met een emmer water. Er raakte niemand gewond. De 23- jarige bewoonster was niet aanwezig. De brandweer inspecteerde de woning en haalde een parkiet uit de woning. De agenten ontfermden zich over het dier. De brandweer had het vuur snel onder controle maar kon niet voorkomen dat de hal van de woning brand- en blusschade opliep. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Bureau Communicatie: 0900 - 8844