EVD


Taiwan: vorderingen bij bestrijding schending intellectuele eigendom?
---

Taiwan zegt te doen wat het kan in de strijd tegen schending van het eigendomsrecht. De vermelding op de US Special 301 Priority Watch List is echter een bittere pil. Stevige taal werd ook gesproken door de US Deputy Secretary of State for East Asia and the Pacific, Randall Shriver. I think Taiwan is positioning itself for some difficult times if they dont deal with these trade issues, zei hij naar aanleiding van de hoge positie van het land op de lijst. Het probleem ligt bij enforcement and court proceedings. Hij zei voorts dat zonder een oplossing voor de problemen op het gebied van intellectuele eigendom er van onderhandelingen over een Free Trade Agreement tussen beide landen geen sprake kan zijn. Namaakproducten uit Taiwan zijn de op een na meest in beslag genomen artikelen in de VS.
Toch maakt Taiwan vorderingen. Dat is ook de mening van de nieuwe EU-vertegenwoordiger in Taiwan. De Business Software Alliance rapporteerde dat de 'BS piracy rate' in Taiwan is gedaald van 43 procent in 1996 naar 23 procent in 2002. In dezelfde periode is de software productie in Taiwan verdrievoudigd van 224 miljoen naar 700 miljoen US dollar. In de regionale 'anti-piracy ranking' staat Taiwan nu op de 4e plaats na Nieuw-Zeeland, Japan en Australië. Taiwan komt van een 7e plaats en is dus Zuid-Korea, Singapore en Hongkong gepasseerd. Wereldwijd staat Taiwan nu op de 26e plaats, komend van de 38e plaats in 2001.
Het parlement heeft wetgeving aangenomen die zwaardere straffen zet op het illegaal kopiëren van software. Men riskeert gevangenisstraf van één tot zeven jaar en zware boetes. Ook zijn de politie en douane nu gemachtigd om ambtshalve op te treden, maar alleen tegen schenders van intellectuele eigendom in de sector van elektronische media (cds en dvds). Voorheen moest men eerst op een klacht van de eigenaar van het product wachten. De wet maakt een onderscheid tussen 'commercial and non commercial copyright violators (without intend to profit)' wat echter voor veel onduidelijkheid kan zorgen.

23.07.2003
---

Bron: NTIO, Taipei
Nummer: 104345

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 104345 bij de informatiemanager TAIWAN (Frans Rooyackers), e-mail TAIWAN, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 88 48.