CLUBMESSAGE

Gericht informatie verstrekken door positiebepaling,

Betreft: Location Based Services.

Binnenkort zullen de aanbieders van mobiele telecommunicatie diensten introduceren op basis van plaatsbepaling van een GSM toestel, zogenaamde Location Bases Services (LBS). LBS maakt het mogelijk om gericht informatie te verstrekken aan bezoekers van een bepaalde plaats.

Een GSM toestel staat in verbinding met de zendmasten die samen het GSM netwerk van een mobiele operator vormen. Wanneer een GSM in het bereik van de zendmast is, kan met behulp van een analyse van de signaalsterkte van het GSM toestel een plaatsbepaling worden gedaan. De nauwkeurigheid van deze plaatsbepaling varieert grofweg van 100 meter tot 10 kilometer: hoe meer zendmasten het betreffende GSM toestel 'zien' hoe nauwkeuriger de plaats bepaald kan worden en er specifiek op deze plaats gericht diensten en/of informatie op de mobiele telefoon aangeboden kan worden.

ClubMessage, dat zich tot doel stelt de doelgroep van haar klanten in beweging te brengen, zag vanaf het eerste moment legio mogelijkheden voor op LBS gebaseerde producten en diensten. Zo sterk zelfs dat met een Belgische discotheek een voorloper van LBS diensten ontwikkeld werd en binnenkort in gebruik genomen wordt. Deze dienst is niet alleen gebaseerd op de aanwezigheid van een persoon op een bepaald tijdstip in een bepaald gebied (in deze de discotheek), maar vooral ook op de afwezigheid van anderen in datzelfde gebied van personen die je daar op hetzelfde moment liever wel zou hebben. Met het op dat moment gericht versturen van SMS-berichten aan niet-bezoekers, wordt de doelgroep van deze discotheek in beweging gebracht.

In samenspraak met enkele klanten is ClubMessage een jaar geleden gestart met de ontwikkeling van concrete op LBS gebaseerde producten en diensten en een zogenaamde LBS gateway. Deze gateway zorgt ervoor dat LBS over de verschillende mobiele operatoren heen en niet alleen in Nederland werkt. Hierdoor is men niet aan 1 specifiek en operator- of landgebonden systeem gehouden en kunnen plaatsbepalingsgegevens van de mobiele operators over de gehele wereld transparant en door elkaar gebruikt worden.

Invulling van LBS door middel van concrete diensten en producten gebeurt door ClubMessage BV. ClubMessage is een SMS service provider en is actief op het gebied van marketing en nieuwe media.

Noot voor de redactie,