Gemeente Alkemade


Nieuwsbericht


23-07-2003
Stand van zaken recreatiewoningen Wijde Aa

In de afgelopen periode is er veel te doen geweest over de bouw van 74 zomerwoningen op camping Recra Stee. Het valt niet mee om de berichtgeving bij te houden, temeer daar er steeds nieuwe episodes aan het verhaal over deze kwestie worden toegevoegd. Zo behandelde de commissie voor de bezwaarschriften onlangs het verzoek om een bouwstop op te leggen.

In een kort overzicht willen wij de feiten nog eens op een rijtje zetten.

De (voorzieningen-)rechter heeft tot tweemaal toe uitgesproken dat het bestemmingsplan voorziet in de bouw van zomerwoningen op het campingterrein. De bouwvergunning is "van rechtswege" ontstaan. Het gemeentebestuur meende namelijk dat het bestemmingsplan door een ongelukkige formulering in de voorschriften eerst zou moeten worden aangepast, alvorens een bouwvergunning zou kunnen worden afgegeven. Na deze rechterlijke uitspraken is de bouw begonnen.

Het betreft hier (twee maal) een voorlopig oordeel van de rechter, een soort 'kort-geding-uitspraak', dat in een zogenaamde bodemprocedure tot een andere uitkomst kan leiden. En dat was hier het geval. In de bodemprocedure oordeelde de rechter dat er geen geldige bouwvergunning had kunnen worden afgegeven. Intussen was de bouw reeds vergevorderd.

Als er gebouwd wordt zonder bouwvergunning, moet de gemeente in beginsel handhavend optreden, d.w.z. de bouw stilleggen. Daar is door bepaalde betrokken partijen om verzocht. Het verzoek om een bouwstop in te voeren is door de voorzieningenrechter afgewezen. De gemeente hoeft de bouw van de rechter dus niet stil te leggen. De rechter meent namelijk dat er nog mogelijkheden zijn om de bouw te legaliseren.

Omdat het college van B en W de bouw niet heeft stilgelegd (waar de voorzieningenrechter het mee eens is) hebben bepaalde betrokkenen daartegen bezwaar gemaakt bij de gemeente en is het verzoek dus ook behandeld door de commissie voor de bezwaarschriften. Deze commissie brengt binnenkort advies uit aan het college over deze kwestie, waarop het college dan een besluit moet nemen.

Wat zijn de overwegingen om de bouw niet stil te leggen? a. Het gemeentebestuur wil de bouw van de zomerwoningen toestaan. Er is hoger beroep aangetekend bij de Raad van State tegen de uitspraak van de rechter in de bodemprocedure. In dat beroep stelt de gemeente dat het de bedoeling van het bestemmingsplan is om de bouw van de zomerwoningen op de camping mogelijk te maken.
b. Er is tweemaal een rapportage opgemaakt over de stand van zaken. Conclusie daarvan: er valt niet zoveel meer stil te leggen. Nu nog stilleggen staat niet in verhouding tot de gevolgen ervan. De voorzieningenrechter kon zich in de gemeentelijke afweging vinden, mede gelet op het feit dat legaliseren mogelijk is.

Waarom wordt de camping (d.w.z. alle gebouwen inclusief de zomerwoningen) in dit stadium op het riool aangesloten? Voor het buitengebied geldt wettelijk een aansluitplicht. Er mag in beginsel geen afvalwater worden geloosd in de poldersloten. In het rioleringsplan van de gemeente Alkemade is daarom voorzien in de aansluiting van percelen in het buitengebied. De aansluiting van de percelen aan de Aderweg stond al tijden op het programma. Er is dus niet bewust gezocht om buiten het rioleringsprogramma 'even snel' tot aansluiting over te gaan.

In de communicatie in de richting van betrokkenen achten wij het onze verantwoordelijkheid te blijven wijzen op de risico's die ondernemers en particulieren nemen wanneer zij investeringen doen in de recreatiewoningen op de camping. Zolang de recreatiewoningen onderhevig zijn aan gerechtelijke procedures is er altijd een risico, waarbij geen enkele optie kan worden uitgesloten. Wij zullen er alles aan doen om alle betrokkenen daarvan bewust te maken, voor zover noodzakelijk.

Tot slot willen wij nogmaals benadrukken dat raad en college nog steeds kiezen voor een oplossing buiten de rechtszaal. Wij zullen blijven streven naar bemiddeling. Wij hopen dat partijen, die deze deur gesloten lijken te hebben, alsnog bereid zijn om met elkaar te zoeken naar een uitweg uit deze slepende zaak.