Gemeente Ubbergen


Speelplezier
Na tijden van werkzaamheden zijn er weer een aantal speelterreinen opgeknapt en van een nieuw gazonnetje voorzien. Ook zijn een waterspeelplaats en een skatebaan in Beek gemaakt. Van deze voorzieningen maken veel kinderen en ouders dankbaar gebruik. Helaas is het zo dat er mensen zijn die menen dat op en langs deze speelvoorzieningen ook de honden uitgelaten moeten worden of de auto of caravan geparkeerd. Het is voor iedereen bijzonder vervelend om in de hondenpoep te moeten spelen of werken (denk bijvoorbeeld eens aan de grasmaaier waarbij de poep om de oren vliegt). Het herstel van sporen en kale plekken welke ontstaan door auto's en stalling van materialen op de gazons is een dure grap en onnodig. Een vriendelijk verzoek dus om geen honden uit te laten bij speelvoorzieningen en er ook geen auto's, caravans etc. te parkeren. Burgerjaarverslag 2002

Het Burgerjaarverslag 2002 is klaar. Met ingang van dit jaar wordt er ieder jaar een burgerjaarverslag gemaakt. De burgemeester legt in dit verslag verantwoording af over de kwaliteit van het ambtelijk apparaat. Hij vertelt in dat verslag wat de ambtenaren hebben gedaan het afgelopen jaar en wat de kwaliteit was van het werk dat zij hebben afgeleverd. Met dit verslag legt hij, als democratisch controller, verantwoording af aan de gemeenteraad en de inwoners van de gemeente. In de komende weken lichten we steeds een onderwerp uit het burgerjaarverslag nader toe. Dit is het derde artikel van een serie.

Veiligheid

In Ubbergen is het handhaven van de openbare orde een aangelegenheid waarbij het gemeentebestuur de eerste verantwoordelijkheid heeft. Een preventief onderdeel hiervan is de integrale veiligheid. De gemeente Ubbergen heeft sinds 1998 een integraal veiligheidsplan (actualisatie in 2003). De gemeente Ubbergen neemt daarnaast, vertegenwoordigd door de juridisch medewerker, sinds een aantal jaren deel aan het Integraal Veiligheidsoverleg tussen Politie, Openbaar Ministerie en gemeenten in de regio Nijmegen. Onderwerpen die in het afgelopen jaar op de agenda stonden waren het Project Keurmerk Veilig Wonen, de algemene plaatselijke verordening, de Integrale Veiligheidsmonitor, het Lokaal Prostitutie beleid en de Jongerenproblematiek

Rampenbestrijding

De gemeentelijke rampenbestrijding heeft natuurlijk sinds Enschede en Volendam veel aandacht gekregen in bestuurlijk Nederland, maar ook onder de Nederlandse bevolking. Rampenbestrijding was daarvoor al een punt van aandacht in Ubbergen in verband met de dreigende overstromingen in 1995 en 1997, waarbij in 1995 een gedeelte van de Ooijpolder werd geëvacueerd.
De gemeente Ubbergen is zich blijvend bewust van haar verantwoordelijkheid op dit terrein en zorgt er dan ook voor dat de rampenplannen en deelplannen actueel blijven. Niet alleen een actueel rampenplan is belangrijk, medewerkers moeten ook opleidingen volgen en aan oefeningen deelnemen. In december 2002 was er op het gemeentehuis in Ubbergen een rampenoefening. In deze oefening, waaraan naast de burgemeester, diverse ambtenaren en vertegenwoordigers van de brandweer, politie en de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) aan deelnamen, werd een ramp nagespeeld welke ontstond na een brand in het pand van een supermarkt. Brandweer

De brandweer heeft in 2002 zich naast zijn repressieve taak gericht op het management van de brandweer zelf. Onderwerpen zoals pro-actie, preparatie, preventie, repressie, bedrijfsvoering en nazorg zijn hierbij de revue gepasseerd. De bouw van een nieuwe brandweerkazerne aan de Gelderhorstlaan is gestrand op bezwaren van diverse partijen uit de Ubbergse gemeenschap. Desalniettemin dwingt het nijpend tekort aan ruimte de brandweer Ubbergen tot een nieuwe locatiekeuze. Diverse overleggen hebben in 2002 niet tot het gewenste resultaat geleid. In 2003 wordt het overleg verder opgepakt. Op het gebied van preventie is veel aandacht besteedt aan de brandveiligheid van basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs binnen de gemeente Ubbergen. In 2002 is een preventiemedewerker aangenomen. Repressief gezien staat de brandweer Ubbergen met zijn 22 vrijwilligers en 2 beroepskrachten klaar voor alle taken binnen de hulpverlening. De vrijwilligers oefenen 80-90 uur per jaar en volgen daarnaast opleidingen die voor hun taak nodig worden geacht. Het daadwerkelijk repressief optreden is hierbij niet meegerekend.
In 2002 hebben zich 96 incidenten voorgedaan die kunnen worden onderverdeeld in 28 branden, 26 hulpverleningen,12 duikinzetten, 1 meetploeginzet en 29 automatische brandmeldingen.

Meer informatie

Als u het gehele burgerjaarverslag wilt lezen, kunt u een exemplaar afhalen bij de receptie in het gemeentehuis. U kunt het verslag ook downloaden van de internetsite. Bij het verslag vindt u een reactieformulier, waarmee u kunt aangeven welke onderwerpen in het burgerjaarverslag van 2003 volgens u aan de orde moeten komen.

Aanwijzing toezichthouders

Het college heeft besloten om de volgende personen aan te wijzen als toezichthoudend ambtenaar, belast met de handhaving van de Algemene plaatselijke verordening, de Brandbeveiligingsverordening, de Woningwet, de Huisvestingswet, de Wet op de Openluchtrecreatie, de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de Monumentenwet, de Wet milieubeheer, de Wet milieugevaarlijke stoffen, de Wet bodembescherming, de Wet geluidshinder, de Wet op de kansspelen en/of de Leerplichtwet binnen de gemeente Ubbergen:
De heren: W. Vos, H. Hendriks, O. Kroes, T. Janssen, M. Wijnen, S. Arts, P. van den Berg, G.J. Kremers, F. Kort, F. Meurs, G. Fleuren, T. Willemsen, T. Leenders, R. Greve, R. Derksen, T. Kersten, B. van Eck, J. Dahlmans en J. Hack.
De dames: H. Schot, S. van den Broek, M. Jetten en D. Hardon

Bovengenoemde toezichthouders zijn belast met het toezicht op de juiste naleving van verstrekte vergunningen en/of ontheffingen en het toezicht op activiteiten, zaken die in strijd zijn met de wettelijke voorschriften en waarvoor geen vergunning of ontheffing is verleend. Het toewijzingsbesluit treedt in werking met ingang van 8 juli 2003 en ligt ter inzage bij de afdeling Voorlichting op het gemeentehuis.