Productschap Wijn


Oogstbericht juni door René van Heusden

Frankrijk: Nieuw klassement Crus Bourgeois

De kogel is dan eindelijk door de kerk! Bordeaux heeft zijn nieuwe klassement voor de crus bourgeois in de Médoc. In totaal werden 247 châteaux geklasseerd. Negen daarvan hebben de felbegeerde status van Crus Bourgeois Exceptionnel gekregen, 87 die van Cru Bourgeois Supérieur en 151 die van Cru Bourgeois tout court. De namen van de Exceptionnels zijn in alfabetische volgorde: Chasse-Spleen (Moulis), Haut-Marbuzet (Saint-Estèphe), Labégorce-Zédé (Margaux), les Ormes de Pez (Saint-Estèphe), de Pez (Saint-Estèphe), Phélan-Ségur (Saint-Estèphe), Potensac (Médoc), Poujeaux (Saint-Estèphe) en Siran (Margaux). Sociando-Mallet had zich niet aangemeld voor klassering. Voor het volledige klassement: www.medoc-wines.com

Frankrijk: Vroege bloei
In diverse gebieden in Frankrijk is dit voorjaar sprake geweest van een ongewoon vroege bloei (floraison) van de wijnstokken. Gemiddeld was dat anderhalve week eerder dan normaal. In bepaalde gebieden, waaronder met name de Bourgogne, was dat zelfs drie weken eerder. Een en ander betekent in de regel ook een vroege oogst. Toch is er niet alleen reden tot juichen. Diezelfde Bourgogne, en ook de Elzas en de Champagne hebben te maken gekregen met de nodige schade veroorzaakt door nachtvorst. In de Champagne kwam daar plaatselijk ook nog eens zware hagel achteraan, met alle desastreuze gevolgen van dien.

Franktijk: 50 jaar Route du Vin dAlsace
De Elzas viert dit jaar het 50-jarig bestaan van de Route du Vin. Het is naar alle waarschijnlijkheid de bekendste en een van de mooiste van het land. De route is 170 kilometer lang en verbindt tussen Marlenheim in het noorden en Thann in het zuiden vrijwel alle wijndorpen van het gebied. Langs de route liggen ook nog eens 25 educatieve wijngaardpaden.

Frankrijk: dure flessen Latour
Château Latour, premier cru in Pauillac, heeft onlangs een deel van zijn kelder laten veilen. Het ging hierbij bepaald niet om kelderdochters, maar eerder om topstukken uit de schatkamer. Voor een kist 1961 werd bijna 48 duizend euro geboden. Een enkele fles 1864 was goed voor 7300 euro

Nieuw-Zeeland: Kleine oogst 2003
Na jaren waarin het ene record na het andere gebroken werd, kende Nieuw Zeeland dit jaar een uitzonderlijke kleine oogst. Het volume voor 2003 kwam uit op een schamele 65 duizend ton druiven, wat ruim 40% minder is dan wat in 2002 geoogst werd. De sterke daling in opbrengst is te wijten aan de zware vorstschade die in het voorjaar (ons najaar) werd aangericht. Vrijwel alle belangrijke gebieden zijn hierdoor getroffen, met uitzondering van Nelson en Central Otago op het Zuid Eiland.
Ook buurland Australië kreeg in 2003 te maken met een daling in opbrengst. Voor wit bedroeg die 16%, voor rood 5%.

Chili: Oogst 2003 klein maar fijn
Chili heeft dit jaar een van de beste oogsten uit zijn geschiedenis gerealiseerd. Anders dan vorig jaar bleef het nu overal droog. De pluk kon daardoor op een laat tijdstip plaatsvinden bij een perfecte staat van rijpheid van de druiven. Een andere verklaring voor de zeer hoge kwaliteit is wellicht ook het kleine volume. Dat ligt ongeveer 30% onder dat van 2002.

Groot-Brittannië: Dame Jancis Robinson
De bekende Engelse wijnschrijfster Jancis Robinson, auteur van o.a. The Oxford Wine Companion, is door koningin Elisabeth II onderscheiden met de Order of the British Empire (OBE). Ze mag zich nu Dame Jancis Robinson noemen Een grote eer? Dit jaar eveneens onderscheiden met de OBE voor zijn verdiensten (!) voor de Britse samenleving is de voetballer David Beckham

Groot-Brittannië: Eersteklas Concordewijnen
Na Asir France stopt ook British Airways binnenkort de vluchten met de Concorde. Wat nu te doen met de speciale voorraad Concordewijnen? Het betreft een collectie die er niet om liegt en die door de jaren heen is opgebouwd. Ze bestaat o.a. uit zon 8600 rode Bordeaux, 1000 kisten rode en 1600 kisten witte Bourgogne.
Ook Champagne is uiteraard goed vertegenwoordigd, met o.a. Pol Rogel Cuvée Winstpon Churchill, evenals ports.
BA heeft laten weten dat de collectie niet verkocht zal worden, maar dat de wijnen geserveerd zullen worden aan passagiers in First Class op de vluchten tussen Londen en New York. Het is maar een weet.

USA: Nieuwe AVA in Monterey?
Een enkel bedrijf in Monterey County heeft een nieuwe, eigen American Viticultural Area (AVA) aangevraagd. De naam van die mogelijk nieuwe AVA is San Bernabe. De kern ervan zou gevormd worden door de gelijknamige San Bernabe Vineyard. Deze wijngaard behoort tot de grootste in de wereld. Hij maakt onderdeel uit van een bezitting met een oppervlakte van ruim 30 km² waarvan ruim 2200 hectare beplant zijn met wijnstokken, verdeeld over 22 verschillende druivenrassen.

USA: Napa Valley Auction 2003
De jaarlijks Napa Valley Auction, een liefdadigheidsveiling en society evenement zonder weerga, heeft dit jaar een bedrag opgeleverd van 6,5 miljoen dollar. Daarmee was de opbrengst nog ver verwijderd van de 9,5 miljoen in het recordjaar 2000, maar de organisatoren zijn toch tevreden. Na de scherpe daling in 2001 en 2002 is er nu weer sprake van een stijgende tendens. Een indicatie voor een aantrekkende economie?


Copyright © 1996-2003 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum