Gemeente Tilburg

24-7-2003
Bedrijfsleven ondersteunt plannen Textielmuseum

Vandaag heeft een aantal grote Tilburgse bedrijven, te weten: Interpolis, CZ Actief in Gezondheid, Fuji Photo Film BV, ABN AMRO , Rabobank Tilburg-Goirle, en ING bank, Bo2 architectuur en stedenbouw, Grafische Industrie Van Eerd en B.V. Textielfabrieken H. van Puijenbroek door middel van de ondertekening van een sponsorcontract aangegeven dat zij bereid zijn om substantieel bij te dragen in het project Museum in Bedrijf van het Nederlands Textielmuseum Tilburg. Genoemde bedrijven hebben in totaal 0,8 miljoen toegezegd.

Eén van de initiatieven van het Textielmuseum is om een bedrijvenverzamelgebouw op te zetten waarin kleine, ambachtelijke textielateliers gevestigd kunnen worden. Met de bijdrage van genoemde sponsoren kunnen bestaande ruimtes van het museum geschikt gemaakt worden voor kleinschalige ateliers. Het is de bedoeling om voor het einde van het jaar vijf units in te richten. Begin 2004 gaan de eerste (startende) ondernemers van start.
Het bedrijvenverzamelgebouw maakt deel uit van de ambitieuze vernieuwingsoperatie 'Museum in Bedrijf, (MIB) die het Textielmuseum momenteel uitvoert. De kosten voor dit totale project bedragen ca. 11 mln. Het is de bedoeling de helft van het benodigde bedrag te verkrijgen uit subsidies van rijk, provincie en Brussel en de andere helft uit de stad (gemeente en sponsoren). Momenteel loopt er een uitgebreide sponsorcampagne ten behoeve van de onderdelen van Museum in Bedrijf. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is gelden te verwerven voor het Entreegebouw en de verdere herinrichting van het museum.

Het Nederlands Textielmuseum
Het Textielmuseum wil als uniek 'museum in bedrijf' in samenwerking met industrie, kunstenaars/ontwerpers en onderwijs, zijn (virtuele) bezoekers boeiende en leerzame ervaringen bieden. In de voor het publiek toegankelijke werkplaatsen van deze voormalige textielfabriek staan naast negentiende-eeuwse weefgetouwen en andere houten werktuigen de meest geavanceerde computergestuurde brei-, borduur- en weefmachines op volle kracht te draaien. Het museum weeft, breit, borduurt in opdracht van particulieren. Daarnaast fungeert het als opdrachtgever van kunstenaars en ontwerpers en treedt het steeds meer op als experimentele werkplaats voor hen en voor textielopleidingen.

Museum in Bedrijf
Het Nederlands Textielmuseum wordt de komende jaren ingrijpend vernieuwd. Plannen voor Textiel ateliers in een bedrijvenverzamelgebouw en een Europese Werkplaats voor Textiel zijn volop in ontwikkeling. Als symbool voor vernieuwing wil het museum een modern Entreegebouw neerzetten met congres- en restaurantfaciliteiten. Een ontmoetingsplek voor het bedrijfsleven, kunstenaars, ontwerpers en opleidingen. Het bedrijvenverzamelgebouw is bedoeld voor starters, doorstarters en gevestigde bedrijven die op zoek zijn naar een nevenvestiging op kleine schaal. De Europese Werkplaats biedt aan kunstenaars, ontwerpers en deelnemers van postacademiaal onderwijs de gelegenheid om met verschillende textieltechnieken te werken en om hun werken te presenteren. Zij kunnen gebruik maken van de machines, materialen en kennis van het museum en de betrokken partners. Het Entreegebouw is nodig, om alle faciliteiten met elkaar te verbinden. In dit Entreegebouw worden meerdere functies gecombineerd; kaartverkoop, informatiebalie, museumwinkel, ontvangstruimte en congresfaciliteiten voor groepen, een auditorium en een restaurant. Het entreegebouw is een ontwerp van het architectenbureau Cepezed uit Delft.