Gemeente Sittard-Geleen

                                                                     
Redactie                              
Persbericht

Doorkiesnummer: (046) 477 80 46             Sittard-Geleen, 24 juli 
                                            2003.                   
Onderwerp: activiteiten Stichting                                   
Hulpcentrum wilde dieren                                            
HULPCENTRUM WILDE DIEREN MOET ILLEGALE ACTIVITEITEN STAKEN

Hedenochtend hebben burgemeester & wethouders van Sittard-Geleen de gebruiker van het pand aan de Rijksweg Zuid 204 gesommeerd met onmiddellijke ingang te staken: het houden van dieren, de verkoop en opslag van diervoer en gedeeltelijke bewoning. De gemeenteraad had slechts toestemming gegeven voor kortstondig verblijf van de zieke dieren. Niet echter voor bovengenoemde nieuwe activiteiten. Het college acht deze maatregel eveneens noodzakelijk als gevolg van een brandgevaarlijke en planologisch ongewenste situatie. De Algemene Inspectie Dienst en de politie hebben in een gezamenlijke actie de beschermde dieren weggehaald. Zij worden veilig ondergebracht in diverse opvangcentra.

Procedure
Reageert de gebruiker, de Stichting Hulpcentrum wilde dieren, niet binnen een week op het verzoek, dan volgt er een definitieve sommering namens de gemeente. Daarmee krijgt de stichting alsnog de kans aan de sommering gevolg te geven. Wijst controle uit dat dit niet het geval is dan volgt bestuursdwang, hetgeen staking van de illegale activiteiten en sluiting van het gebouw kan betekenen.

Brandveiligheid

Tijdens een veiligheidscontrole op 26 juni jl. constateerden brandweer en gemeente dat het pand niet voldoet aan de geldende brandveiligheidseisen voor de nieuwe activiteiten van de Dierenambulance. Zo ontbreken vluchtwegen, vluchtwegaanduidingen, nooduitgangen, noodverlichting en brandblusmiddelen. Voorts kan het gebouw niet voldoen aan de geldende bouwregelgeving. In het pand werken nu dagelijks ongeveer 10 personen. Ook wordt er in het gebouw overnacht.

Bestemmingsplan
Het betreffende pand is een voormalig onderwijsgebouw en is derhalve eigendom van de gemeente. Sinds een drietal maanden wordt het gebruikt door de Stichting Hulpcentrum wilde dieren. Het bestemmingsplan bepaalt dat gebouwen op deze gronden alleen kunnen worden bestemd voor onderwijs, religie, cultuur en medische en sociale zorg. Bovendien zal dit bestemmingsplangebied worden aangewezen als toekomstige woningbouwlocatie. Dit in het kader van de projecten Middengebied en Rijkswegboulevard.

Noot voor de redactie /