KNWV

24/7/2003
WEDSTRIJDZEILEN: Jachten snel binnen in zeilrace naar la Rochelle

Maandagavond laat arriveerde daar het laatste jacht, de Parbleu, dat deelnam aan de rally. Het schip had 9 dagen op zee doorgebracht. De snelste deelnemer in de race, het Belgische jacht 'Roaring Fourty' was toen al bijna een week binnen. Oorspronkelijk stond het slotfeest voor morgen, donderdag 24 juli gepland, maar de gunstige noordoostenwind zorgde ervoor dat de deelnemende wedstrijdschepen veel vroeger dan verwacht binnenliepen. "We hebben bijna 80 % van de afstand met spinaker kunnen varen, en dat is beslist uniek voor een race naar het zuiden" zei een van de deelnemers gisterenavond. Overigens kregen de 88 schepen vorige week in het Kanaal nog met felle depressies te maken die enig ongemak veroorzaakten. Door onweer met harde windstoten, windstiltes en mist werden enkele spinakers verspeeld, was de
vuurtoren op het Engelse rotseiland Eddystone Rock (dat de jachten moesten ronden) lange tijd volledig in nevelen gehuld en meldden schepen dat zij voor de Franse kust in windstilte moesten ankeren om niet door de sterke stroming te worden weggezet. De meeste schepen zullen over enkele weken, na een vakantie in de Franse en Engelse kustwateren, terugkeren naar Nederland. Enkele jachten vertrekken vandaag nog naar nog zuidelijker bestemmingen. De organisatoren zijn na dit geslaagde evenement al druk bezig met de planning van een volgende wedstrijd die in 2005 vermoedelijk naar het Ierse Cork zal gaan.

RACE
De deelnemers aan de race startten op zondagmiddag 13 juli op de rede van Scheveningen. Michiel Kleinjans uit Antwerpen die met met het schip 'Roaring Fourty' uitkwam in de double-handed ORC klasse, passeerde vorige week als eerste bij de finishboei vlak voor La Rochelle. Hij zeilde de 700 zeemijlen in 3 dagen 9 uur en 40 minuten. De snelle open 40-voeter pakte daarmee de 'line honours' in de wedstrijd. Het IMS zeiljacht 'XERES' van R. Horsten uit Wageningen won de IMS klasse. De X-562 had voor de 700 zeemijlen naar de Franse kustplaats anderhalf uur meer nodig: 3 dagen 11:09:57.

IMS KLASSE

1. XERES, R.G. Horsten uit Wageningen (X-562)

2. HOLMATRO, Hans Horrevoets uit Made (Grand Soleil 44)

3. KAREL MET DE HOUTEN POOT, Chris Houbolt uit Oegstgeest
(Simons-Voogd)

ORC 1 KLASSE

1. SECOND LOVE, Gerard Cok uit Knokke-Heist (Standfast 65)
2. JAZZ, Jan Donderwinkel uit Zeewolde (Comfortina 42)

3. ESCAPADE, D. Pol uit Helvoirt (Baltic 48)

ORC 2 KLASSE

1. JIMP, Ger Bayens uit Geertruidenberg (J-33)

2. TWISTER, T. Meijer uit Rijswijk (First 42)

3. SMOOTH OPERATOR, C. Spuij uit Scheveningen (X-402)

ORC 3/4 KLASSE

1. JPH, Jeroen Kop uit Tilburg (Beneteau Figaro)

2. XARAH, Henk Glazener uit Breda (X-362)

3. ALIZ6, Bas van de Pol uit Eindhoven (Beneteau Figaro)

DOUBLE HANDED

1. ROARING FOURTY, Michiel Kleinjans uit Antwerpen, (Ultra Open 40)
2. J-ACTION, R. Verhoef uit Dordrecht (J-109)

3. ANTARES, F. Winterswijk uit Den Haag (Trintella 53)

www.zeilrace-rally.nl

Postbus 85393 · 8503 AJ Utrecht · Tel.: 030-6566550 ·
info@watersportverbond.nl