Gemeente Den Helder

24-07-2003
Twee fraudes met uitkering

Een 27-jarige vrouw uit Den Helder heeft in de periode van 1 augustus 1999 tot en met 31 juli 2001fraude gepleegd met haar uitkering. De vrouw had bij de sociale dienst niet doorgeven dat zij naast haar uitkering inkomsten had uit een zogenaamde voorliggende voorziening, namelijk een uitkering via de Wet Studie Financiering. De fraude kwam aan het licht na een melding van het Bureau Debiteuren Beheer. In totaal is er bruto 23.611,75 euro teveel aan bijstand verstrekt. De uitkering van de vrouw was al op 31 juli 2001 beëindigd.

Een 53-jarige vrouw en een 51-jarige man uit Den Helder hebben in de periode van 29 juni 2002 tot en met 31 mei 2003 fraude gepleegd met hun uitkering. De man en de vrouw hebben bij de sociale dienst niet doorgegeven dat de vrouw gewerkt had naast hun gezinsuitkering. Na ontvangst van de melding van het Inlichtingenbureau en vergelijking met de uitkeringsadministratie van de sociale dienst kwam deze uitkering aan het licht. Het Inlichtingenbureau is een grote computer in Nederland waar onder andere de sociale diensten, de werkgeversorganisaties, de Belastingdienst en de Informatiebeheergroep in Groningen op aangesloten zijn. Het Inlichtingenbureau controleert of een cliënt van de sociale dienst ook elders inkomsten heeft. Toen de melding van het Inlichtingenbureau werd gedaan was de vrouw nog werkzaam. Er is bruto 10.883,-- euro teveel aan bijstand verstrekt. De uitkering van de man en vrouw is direct beëindigd.

De dienst Welzijn zal de fraudebedragen bruto terugvorderen. De sociale recherche heeft in beide gevallen proces-verbaal opgemaakt.