Inspectie Werk en Inkomen

Loenen en de intake van bijstandsaanvragen

24 juli 2003

De Inspectie Werk en Inkomen heeft op 24 juli 2003 een brief gepubliceerd over een kort onderzoek naar de wijze waarop de gemeente Loenen de intake van bijstandsaanvragen afhandelt. Loenen voert namelijk de poortwachtersfunctie gedeeltelijk zelf uit. Het gaat dan om de aanvragen van personen voor een bijstandsuitkering die volgens de Wet SUWI door het Centrum voor Werk en Inkomen moeten worden behandeld, maar in Loenen door de gemeente worden gedaan.

Het onderzoek van de inspectie heeft zich gericht op de rechtmatigheid hiervan. De gemeente Loenen heeft deze werkwijze in maart aan de staatssecretaris laten weten. Uit de inventarisatie van de inspectie blijkt dat de bestuurders van de gemeente Loenen met deze werkwijze van de Wet SUWI afwijken, terwijl er geen Algemene maatregel van bestuur is die het mogelijk maakt van de wet af te wijken.

De werkwijze van Loenen is dus onrechtmatig. Loenen voert ter verdediging aan dat een tussenkomst van het CWI niet tot een meerwaarde leidt voor de inwoners van Loenen. Volgens het gemeentebestuur heeft tachtig procent van de inwoners dat zich bij de gemeente meldt een dusdanige afstand tot de arbeidsmarkt dat zij recht hebben op een bijstandsuitkering. De Wet SUWI is volgens het gemeentebestuur voor de inwoners van Loenen een extra loket.

De staatssecretaris laat in een reactie aan de Kamers weten dat hij er bij de gemeente Loenen op zal aandringen om haar beleid zo spoedig mogelijk in overeenstemming te brengen met de wet. Daarbij geeft hij aan dat er op lokaal niveau, binnen de kaders van de Wet SUWI, voldoende ruimte is om de samenwerking tussen gemeente en CWI efficiënt en effectief te regelen, maar dat dit moet in gezamenlijk overleg en niet door een eenzijdig besluit van het gemeentebestuur.

Brief in MS Word
Brief in PDF