Federatie van Ouderverenigingen

Signalementen

2 juli 2003

Signalementen

Informatie over PGB

In verband met de nieuwe regeling voor persoonsgebonden budget vindt u hier verschillende informatiebronnen op een rij.

De nieuwe FvO brochure over de PGB regeling ligt in de winkel. Het bestelnummer is 16007, de prijs is 2,90 voor leden en 4,35 voor niet leden. De folder over het budget-houdersnetwerk is vernieuwd en ook de folder PGB, iets voor u wordt aangepast.

In de nieuwsbrief van Naar Keuze van juli informatie onder meer over de nieuwe functies en veelgestelde vragen over de indicatie.

Folder Zelf zorg inkopen met een persoonsgebondenbudget (PGB). Een uitgave van het CVZ, te bestellen via Synavant, Postbus 5085, 1410 AB Naarden, T 035 6955300 F 035 6945089 en via een invulformulier op de website www.pharbase.nl.

De technische folder Persoonsgebonden budget: zelf uw zorginkopen in acht stappen is te downloaden via www.NaarKeuze.nl of aan te vragen bij het zorgkantoor waar de verzekerde onder valt. Voor adressen van zorgkantoren. zie www.zn.nl.

Voor informatie over de functiegerichte indicatie kunnen budgethouders terecht op www.LCIG.nl of www.lvio.nl. Tot 1 januari doet het LCIG de indicatie met als uitzondering de regio Utrecht, Flevoland en Limburg. Voor adressen e.d kan de budgethouders terecht op het postcode programma van op de site van het LCIG of bellen met LCIG T 030 6981620, F 030 6981621, e-mail post@lcig.nl.

SVB servicecentrum PGB heeft een informatie brochure SVB servicecentrum PGB: deskundig en betrouwbaar advies. Te bestellen via SVB service centrum PGB, Postbus 8038, 3503 RA Utrecht T 030 2648200, F 030 2648209, e-mail servicecentrum PGB@SVB.nl. Ook kunt u hier een informatiepakket aanvragen over het uitbesteden van de administratie aan het SVB servicecentrum PGB.

Van school af en dan?

Op zaterdag 27 september wordt in Nieuwegein het ideeënboek en de ouderbrochure Van school af en dan? gepresenteerd en nader toegelicht. Na afloop worden beide publicaties gratis aangeboden aan alle ouderraden. Half augustus zal een uitnodiging naar de ouderraden van alle mytyl- en tyltylscholen en alle zml-scholen worden verzonden. De eerder voor mei/juni geplande regionale bijeenkomsten over dit onderwerp moesten helaas wegens onvoldoende belangstelling worden geannuleerd.

LKNG congres eind juni

Eind juni was er een tweedaags congres over onderzoek en mensen met een verstandelijke handicap in Ede. Enkele opvallende dingen: Sprekers Rispens en C. de Jong constateerden dat er sterk vanuit de zorg gedacht wordt. De positie van mensen met een verstandelijke handicap en hun ouders/verwanten komt weinig uit de zorg nog steeds. Er is sprake van veel gescheiden circuits. Bij zaken als community care wordt (te) veel geïnvesteerd in het bestrijden de tegenstanders. De Visscherprijs werd uitgereikt, o.a. aan ex-RFvO-consulente Henriëtte Ruijgrok.
In een apart symposium over beeldvorming werd aandacht besteed aan De Uitdaging, de SPD-campagne Heel Normaal en een onderzoek over beeldvorming voor de Belgische overheid. Het project Criteria voor toegankelijke websites kwam elders aan de orde.

Methodiek: Eigen Initiatief Model

Het Landelijk Kennisnetwerk Gehandicaptenzorg (LKNG) heeft het Eigen Initiatief Model, theorie en toepassing, gepubliceerd. Het is vooral bedoeld voor professionele krachten, maar kan ook voor ouders en verwanten interessant zijn. De publicatie geeft handvatten om mensen met een verstandelijke handicap te ondersteunen bij hun zelfstandig functioneren. De publicatie is verkrijgbaar bij het secretariaat van het LKNG, T 030 2306575, via secretariaat@lkng.nl of te downloaden via de website lkng.nl

Hoogleraar Klinische genetica

Mevr. C. Schranders-Stumpel is bijzonder hoog;leraar klinische genetica geworden in Maas-tricht. In haar oratie Zeldzame aandoeningen in klinisch genetisch perspectief benadrukte ze het belang van een goede diagnose voor elk kind met een ontwikkelingsstoornis. Ze doet o.a. veel voor het Kabuki-netwerk en ook in het Rett-team.

Vrijetijdsbesteding

In de vorige nieuwsbrief meldden we een congres over vrijetijdsbesteding: Het weekend voor de deur. Rond deze tijd vallen er ook veel programmas van activiteiten in de brievenbus. Naast de SPD zijn ook aparte stichtingen en ouderverenigingen op dit terrein actief. Vrijetijdsbesteding en sport kunnen een belangrijke bezigheid vormen voor mensen met een handicap en bieden ook veel mogelijkheden tot contact en integratie.