Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 24-07-2003
Persberichten district Maastricht (RKey; 13.10 u) Donderdag, 24 juli 2003

District Maastricht

Maastricht; hennepkwekerij
Bij controle afgelopen woensdag in een schuur op een perceel aan de Kasteel Oostlaan in Maastricht, vond de politie een hennepkwekerij met totaal ongeveer 425 hennepplanten waarvan er ook al waren afgeknipt. Die werden samen met de apparatuur zoals groeilampen, transformatoren, ventilatoren, koolstoffilters etc., in beslag genomen. Omdat de politie aanwijzingen kreeg dat met de stroomvoorziening was geknoeid, werd Essent ingeschakeld. De politie stelt een nader onderzoek in naar de hennepkweker.

Maastricht; verkeerscontroles
De politie heeft afgelopen woensdag op diverse locaties(Meerssenerweg, Statensingel, Maasboulevard, Tongerseweg, Malbergsingel, Bosscherweg en autosnelweg A-2) in Maastricht radar snelheidscontroles gehouden. Daarbij werden totaal 570 voertuigbestuurders geflitst die er de ter plaatse geldende maximumsnelheid overtraden. Een aantal werd ter plaatse bekeurd en de overigen krijgen de bekeuring thuisgestuurd. Daarnaast bekeurde de politie ook nog eens 28 voertuigbestuurders. De geconstateerde overtredingen varieerden van het niet dragen van de autogordel, het rijden door het rode verkeerslicht, het niet bij zich hebben van de vereiste (voertuig-)papieren tot het niet dragen van een helm door bromfietsbestuurders.

Maastricht; gewapende overvallen
Met de aanhouding in de afgelopen weken van totaal 6 jongemannen (12 t/m 21 jr), allemaal uit Maastricht, denkt de politie zon 9 gewapende overvallen c.q. poging, vanaf maart dit jaar tot eind mei, te hebben opgelost. Daarbij gaat het veelal om gewapende overvallen op videotheken (Ruttensingel, Via Regia, Scharnerweg in Maastricht, Tussen de Bruggen in Meerssen), op snackbar/restaurants (Papenweg en Sint Agnesplein in Bunde) en op een benzinetankstation (aan de Tongerseweg in Maastricht). De gewapende overvallen werden veelal gewapend met een mes en gemaskerd met ondermeer een bivakmuts, uitgevoerd. Bij onderzoeken in woningen van sommige verdachten werden totaal drie messen en vermommingen (bivakmutsen) aangetroffen en in beslag genomen. Bij de overvallen werden allerlei geldbedragen buitgemaakt. Daarvan is niets meer over. Het geld werd volgens verklaringen van sommige verdachten uitgegeven aan uitgaan, drank en eten. Wel werden bij huiszoekingen buitgemaakte strippenkaarten en postzegels teruggevonden en in beslag genomen. Bij de overvallen is nooit iemand gewond geraakt. Drie verdachten (19/21/21) zitten in het belang van het onderzoek nog altijd vast (in gevangenhouding). Bij het terzake de overvallen ingestelde recherche-onderzoek kwamen de verdachten in beeld en die werden in de loop van juni dan ook aangehouden. De politie zet het onderzoek voort.

Valkenburg; binnenbrandje
Afgelopen woensdagavond kregen politie en brandweer een melding van een binnenbrand aan de Cauberg in Valkenburg. Bleek als gevolg van kortsluiting in een zekeringgroep in de schakelruimte van een kuuroord een binnenbrand te zijn ontstaan. De brandweer heeft het vuur heel snel geblust. Omdat als gevolg van het binnenbrandje voor korte tijd het calamiteitenplan van het kuuroord in werking trad, werden alle gasten van het zwembad uit het bad verwijderd. Een en ander is correct en soepel verlopen en er hebben zich geen problemen voorgedaan.