Provincie Limburg

Raad van State schept duidelijkheid in dossier Edelchemie (175)

De Raad van State heeft op 22 juli jl. uitspraak gedaan over het schorsingsverzoek van de VROM-Inspectie betreffende een besluit van de Provincie Limburg met betrekking tot Edelchemie in Heel. De Provincie Limburg had de dwangsom opgeschort die ze eerder had opgelegd. De Raad van State heeft het verzoek van de VROM-Inspectie om dit besluit op te schorten, ingewilligd. De verdaging van de dwangsom is hiermee van de baan.

Door de uitspraak is helderheid verstrekt over hoe de Provincie in deze kwestie dient om te gaan met Edelchemie. Het feit dat Edelchemie onlangs een aanvraag heeft ingediend om de vergunning te wijzigen, heeft geen opschortende werking op de inwerkingtreding van het dwangsombesluit. Vanwege rechterlijke uitspraken in soortgelijke zaken zag de Provincie zich genoodzaakt omwille van de zorgvuldigheid eerst een besluit op deze aanvraag te nemen alvorens het traject van het dwangsombesluit voort te zetten.

De Raad van State meent dat de Provincie Limburg geen rekening had hoeven te houden met de zeer laat ingediende aanvraag die bovendien onvolledig was. Hierdoor kan de Provincie voortvarend te werk gaan in de handhavingsprocedure en kan ook aan de wens van de VROM-Inspectie voldaan worden.

De Provincie stelt vast dat met deze uitspraak niet alleen de nodige helderheid over deze kwestie is verstrekt, maar dat Edelchemie nu snel de overtredingen ongedaan moet maken. De Provincie boekt nu een tijdwinst door Edelchemie te kunnen houden aan de oorspronkelijke termijn (september) van het dwangsombesluit. Edelchemie krijgt niet langer de tijd tot 1 december 2003. De Provincie stelt Edelchemie in kennis van deze uitspraak van de Raad van State en zal het bedrijf op deze consequentie attenderen.

Op 19 augustus aanstaande zal het College van Gedeputeerde Staten een beschikking op het bezwaarschrift van Edelchemie nemen. 24-7-2003 13:14