Gemeente Alkmaar


Aanhoudende warmte verhoogt kans op botulisme

Alkmaar, 24 juli 2003

De warmte van de afgelopen weken verhoogt het risico op botulisme. In of langs open water kunnen zieke of dode watervogels en vissen liggen. Deze dieren zijn een bron van besmetting en moeten daarom zo snel mogelijk worden opgeruimd. Op dit moment zijn er zo'n acht dode eenden gevonden die vermoedelijk met botulisme besmet zijn. De gemeente Alkmaar roept mensen die zieke of dode dieren vinden, op contact op te nemen met de dierenambulance, telefoon 072 - 515 00 85. Daarnaast is het raadzaam niet te zwemmen of te surfen in water waarin dode dieren liggen.

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen doodgaan. Soms treft de ziekte ook koeien, schapen of paarden. Dieren krijgen botulisme door het eten van vliegenlarven of door contact met dode, besmette dieren. Botulisme veroorzaakt verlamming bij besmette dieren. Als ook de ademhalingsspieren verlamd raken, stikt het dier en overlijdt.

Er bestaan verschillende soorten botulisme. Sommige soorten zijn gevaarlijk voor mensen, maar besmetting hiermee is in Nederland al lange tijd niet voorgekomen. Toch is het raadzaam om voorzichtig te zijn met zwemmen of surfen in water waarin dode dieren liggen.

Om verspreiding van de ziekte te voorkomen, moeten zieke en dode dieren zo snel mogelijk verwijderd worden. Wie zieke of dode dieren aantreft, kan dit melden bij de dierenambulance, telefoon 072 - 515 00 85. De dierenambulance zorgt ervoor dat kadavers snel worden opgehaald en vernietigd en dat zieke dieren naar het vogelasiel gaan. Als u een melding van zieke of dode dieren heeft, geef dan altijd de exacte vindplaats door en markeer deze met bijvoorbeeld een stok of een vlaggetje. Zieke watervogels kunnen ook rechtstreeks naar de vogelopvang worden gebracht. Pak de dieren niet met blote handen op, maar gebruik bijvoorbeeld een plastic zak. Geef dode dieren nooit met de vuilnisman mee en begraaf ze ook niet. Het is beter watervogels in de zomer niet te voeren. Regelmatig voeren trekt altijd veel dieren aan. Dit vergroot de kans op verspreiding .