Rabobank Nederland

"Maatschappelijke betrokkenheid en verantwoord ondernemen zijn onze core business" Rabobank Nederland, 24/07/2003 12:32
---

"Maatschappelijke betrokkenheid en verantwoord ondernemen sluiten van nature aan bij het coöperatieve gedachtegoed dat aan de basis ligt van de Rabobank Groep. Het is in feite onze core business." Dat zei Bert Heemskerk, voorzitter van de raad van bestuur van de Rabobank Groep, vanmiddag (24 juli) bij de presentatie van het Maatschappelijk Jaarverslag 2002 van de Rabobank Groep.

Heemskerk maakte nadrukkelijk een onderscheid tussen maatschappelijke betrokkenheid en verantwoord ondernemen. "Maatschappelijke betrokkenheid gaat over je donatie- en sponsorbeleid, je kunstbeleid, je bijdrage aan de lokale omgeving. Maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat over je producten en diensten, je normen en waarden en de duurzaamheid van de eigen bedrijfsvoering. Op beide terreinen heeft de Rabobank Groep een goede naam opgebouwd."

Heemskerk: "De Rabobank geeft zowel lokaal, nationaal als internationaal onder het motto 'geen woorden, maar daden' concrete invulling geeft aan haar maatschappelijke rol. Lokaal zijn er duizenden communities tot stand gekomen met steun van lokale Rabobanken. De Rabobank Foundation ondersteunt jaarlijks voor ruim 5 miljoen projecten in binnen- en buitenland."

Tijdens de presentatie ging Heemskerk dieper in op een drietal onderwerpen: de aanwezigheid van de Rabobank Groep op nieuwe markten, microfinance in ontwikkelingslanden en de Commissie Ethiek van de Groep. "Duurzaamheidsdenken opent nieuwe markten en leidt tot nieuwe producten en diensten. Op die nieuwe terreinen willen we ook voorop lopen. Als Rabobank zijn we dominant aanwezig op het gebied van biologische landbouw, groen beleggen en sparen en handel in emissierechten", aldus Heemskerk. De Rabobank zet fors in op de handel in emissierechten en klimaatgerelateerde producten. Daarvoor is in Londen een speciale productgroep in het leven geroepen. De bank werkt op dit gebied ook nauw samen met het Ministerie van VROM voor wie zij CO2-emissiereducties uit projecten in ontwikkelingslanden aankoopt.

De Rabobank kent een aantal activiteiten gericht aan opkomende markten in ontwikkelingslanden en microfinance. RIAS (Rabo International Advisory Services) is een commerciële activiteit van de Rabobank en heeft als doelstelling om kennis van de bank op gebied van bankieren, coöperatie-ontwikkeling en agrarische ketenontwikkeling over te brengen naar opkomende markten en ontwikkelingslanden. De totale omzet die RIAS in 2002 via projecten realiseerde bedroeg 3,3 miljoen.

De Rabobank Foundation is een puur ideële activiteit, die zich richt op de allerarmsten en coöperatieve spaar- en kredietorganisaties helpt opzetten en ondersteunt. Recent riep de Foundation in India Rabo India Microfinance in het leven. Deze nieuwe organisatie heeft als doel het verstrekken van zachte leningen aan het micro-kredietwezen in India. "Door de leningen aan het Working Women's Forum is zij in staat tegen normale markttarieven micro-kredieten te verstrekken aan de ca. 600.000 vrouwelijke leden die deze coöperatieve kredietorganisatie telt. Omdat deze vrouwen voor commerciële banken geen rendabele doelgroep vormen, zouden zij anders zijn aangewezen op geldwoekeraars", aldus Heemskerk. Daarnaast wil de Rabobank Foundation samenwerken met multinationals om gezamenlijk productie- en handelscoöperaties op te zetten van kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden om samen te werken met multinationals in het voorzien van landbouwproducten.

Heemskerk stond ook stil bij de rol van de Commissie Ethiek binnen de Rabobank Groep. Iedere medewerker kan hier zijn dilemma's inbrengen voor advies. De Commissie doet geen bindende uitspraken maar geeft adviezen aan medewerkers die zelf verantwoordelijk blijven voor hun eigen handelen. De Commissie baseert zich op de interne en externe gedragsregels waar de bank zich aan verbonden heeft. Uitspraken worden intern geanonimiseerd gepubliceerd en extern (verkort) op internet gezet.

Het maatschappelijk jaarverslag kan worden gedownload via www.rabobankgroep.nl/mjv.