Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Arbeidsinspectie legt werk 130 maal stil op bouwplaatsen

Bij een controle op 440 bouwplaatsen heeft de Arbeidsinspectie in de maand juni 130 keer het werk stilgelegd omdat er direct gevaar was voor de veiligheid van bouwvakkers. In totaal zijn ruim 380 overtredingen geconstateerd. Zo'n 60 procent van die overtredingen heeft te maken met valgevaar. De AI heeft circa zeventig boetes uitgedeeld, waarvan zeven aan werknemers die geen beschermingsmiddelen gebruikten.

De controles waren onderdeel van een grootscheepse inspectie- en voorlichtingscampagne in de Europese Unie over het voorkomen van ongevallen. In alle vijftien lidstaten hebben de nationale arbeidsinspecties controles op bouwplaatsen uitgevoerd. Hierbij werd vooral gelet op valgevaar en op vluchtwegen voor bouwvakkers. Verder is voorlichtingsmateriaal verspreid over veiligheidsmaatregelen die ongevallen moeten voorkomen. Dat materiaal is gericht op werkgevers en werknemers.

In de bouwsector vinden jaarlijks circa 20.000 ongevallen plaats, waarvan rond de 25 met dodelijke afloop; dat is een kwart van het totaal aantal dodelijke arbeidsongevallen in Nederland. Bij ruim de helft van de ongelukken in de bouw was sprake van een val. Vaak ontbreken leuningen langs platte daken, zijn steigers onvoldoende beveiligd of wordt verzuimd gaten in vloeren op hogergelegen verdiepingen af te dekken.

De inspectie wordt in september herhaald.