Amsterdam Airport Schiphol

Amsterdam Aiport Schiphol plaatst 45 defibrillatoren in       
terminal voor acute medische hulp                             
Persbericht / Press Release                                   
Schiphol d.d.                                                 
24 juli 2003                                                  
Amsterdam Airport Schiphol gaat de komende weken 45 Automatische Externe Defibrillatoren (AED) in de terminal ophangen. Deze apparaten zullen worden gebruikt bij mensen met acute hartstilstand (hartkamerfibrilleren). Het aanschaffen van de apparaten sluit aan bij het Bedrijfshulpverleningsbeleid van Amsterdam Airport Schiphol.

De AED kan, in tegenstelling tot andere defibrillatoren, veilig door paramedisch personeel en EHBO'ers worden gebruikt. Dit komt omdat het apparaat zelfstandig diagnosticeert en de bediener door middel van stemgeluiden aanwijzingen geeft om wel of niet en met welke sterkte een stroomstoot aan de patiënt te geven. Het apparaat is een klein kastje (ter grootte van een mini laptop) dat met elektroden aangesloten wordt op de borstkas van het slacht- offer.

Snel handelen noodzakelijk
Bij een (dodelijke) hartritmestoornis is het noodzakelijk dat binnen enige minuten de ritmestoornis wordt opgeheven. Snel handelen is daarom een vereiste. De AED's komen op verschillende strategische plekken in de terminal te hangen zodat een hulpverlener er snel over kan beschikken.

Advies Europese Reanimatie Raad
De AED komt uit Amerika en is in de acute Nederlandse hulpverlening nog vrij nieuw. De Europese Reanimatie Raad en de Nederlandse Reanimatie Raad adviseren AED's ondere andere te gebruiken in grote, dichtbevolkte ruimtes De apparatuur hangt al op veel drukke openbare ruimtes in Engeland, Canada en de Verenigde Staten.

Opleiding
Om vertrouwd te raken met de nieuwe apparatuur krijgt een ieder die met de AED gaat werken een opleiding. Op dit moment worden ongeveer 100 Bedrijfshulpverleners van Amsterdam Airport Schiphol opgeleid. Ook medewerkers van de Koninklijke Marechaussee afhandelingsbedrijven en luchtvaartmaatschappijen op Schiphol zullen in de nabije toekomst een opleiding volgen.

Medtronic
De AED's zijn geleverd door de firma Medtronic Physio Control uit Amerika. Dit bedrijf was bijna 50 jaar geleden de eerste op het gebied van defibrillatie technologie. Wereldwijd is het 's werelds grootste leverancier van externe defibrillatoren voor de behandeling van plotselinge hartstilstand.

Bedrijfshulpverlening in de terminal
Bij Amsterdam Airport Schiphol zijn ruim 300 medewerkers opgeleid tot Bedrijfshulpverleners. Dagelijks zijn er vijf mobiele teams aanwezig in de terminal die bij een alarmering gelijk ter plaatse gaan om eerste hulp te verlenen, in afwachting van de komst van de Brandweer, ambulance of Koninklijke Marechaussee. Daarnaast zijn er lokale BHV teams aanwezig in de bagageruimte en op de publieksparkeerterreinen. Naast deze teams van Amsterdam Airport Schiphol zijn er ook lokale BHV'ers van overige bedrijven in de terminal actief. In de Terminal zijn 200 BHV kasten geplaatst, voorzien van middelen die gebruikt kunnen worden bij een calamiteit. In die kasten zitten o.a. een EHBO- tas, een brancard, en een brandblusser .

067-2003/ms

---- --
Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl