Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis: SNS Bank wijzigt na kritiek hypotheekverstrekkingsbeleid

Na de commotie deze week over het hypotheekverstrekkingsbeleid van de SNS Bank in de vier grote steden + Almere, heeft de bank haar beleid aangepast. Het onderscheid tussen de genoemde steden en de rest van het land is van de baan. De SNS beoordeelt iedere hypotheekaanvraag op individuele basis, maar geeft daarbij aan dat zij tot EUR 225.000,- een voorkeur heeft voor een financiering met Nationale Hypotheek Garantie. Vereniging Eigen Huis is verheugd over deze aanpassing in het beleid.

De commotie ontstond naar aanleiding van het commentaar dat Vereniging Eigen Huis gaf op eerdere berichten in de pers. Dit betrof het verstrekkingsbeleid van banken in de Haagse Schilderswijk en Transvaal. De SNS gaf als enige geldverstrekker aan dat zij voor de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere als regel hanteerde dat er geen hypotheken worden verstrekt voor bedragen lager dan EUR 150.000 die zonder Nationale Hypotheek Garantie worden afgesloten. De verdenking bestaat dat meer banken op deze of andere wijzen een vergelijkbaar onderscheid maken.

Vereniging Eigen Huis is tégen regels met discriminerende elementen. Wijken en buurten kunnen hierdoor in een negatieve spiraal terechtkomen, omdat woningen als gevolg van deze regels minder aantrekkelijk en moeilijker verkoopbaar worden. Een negatieve prijsontwikkeling wordt hiermee in de hand gewerkt.

Vereniging Eigen Huis dringt er bij alle hypotheekaanbieders op aan om het voorbeeld van de SNS te volgen en alle hypotheekaanvragen op individuele basis te beoordelen zonder een onderscheid te maken naar gemeente, regio e.d. In een brief aan de Nederlandse Vereniging van Banken dringt Vereniging Eigen Huis er aan op dat in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen een verbod wordt opgenomen op discriminerende elementen in de beoordeling van hypotheekvragen. Daarnaast vindt Vereniging Eigen Huis het noodzakelijk dat hypotheekaanbieders een eventuele afwijzing van een hypotheekaanvraag op verzoek van de klant voldoende motiveren.

Amersfoort, 24 juli 2003.