Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persinformatie
Datum Nummer persbericht
24 juli 2003 p088

---

Versoepeling regels bijzondere bijstand

De gemeente Nijmegen heeft deze week besloten om enkele regels voor de bijzondere bijstand te versoepelen. Mensen die langdurig op een minimum niveau zitten hoeven voor het verkrijgen van duurzame gebruiksgoederen minder snel geld te lenen en krijgen de goederen, afhankelijk van hun persoonlijke situatie, eerder om niet. Daarnaast kunnen mensen met een minimum inkomen bijstand krijgen voor de kosten van bepaalde verblijfsvergunningen.

Onder bijzondere bijstand vallen onder andere kosten van een aantal duurzame gebruiksgoederen zoals koelkast en wasmachine. Vanaf nu gelden enkele nieuwe richtlijnen. De kans die iemand heeft op werk speelt geen rol meer in de beoordeling of bijzondere bijstand in de vorm van een lening of om niet gegeven wordt. Daarnaast is er een 'leenvrije' periode ingevoerd. Dit betekent dat iemand die al drie jaar op een noodzakelijke lening heeft afgelost geen nieuwe lening hoeft af te sluiten voor de aanschaf van duurzame gebruiksgoederen, maar bijzondere bijstand om niet krijgt. Deze bijstelling van de richtlijnen voor verstrekking van bijzondere bijstand is een uitwerking van het door de raad op 16 april vastgestelde Integraal beleid voor werk en inkomen. De gemeente wil op deze manier rekening houden met de beperkte financiële ruimte van personen die langjarig op een minimumniveau zitten.
Daarnaast kan er nu bijstand verleend worden voor de kosten van leges voor twee soorten verblijfsvergunningen. Het gaat om verlenging van de verblijfsvergunning of wijziging daarbinnen van de verblijfsdoelen. En voor de aanvraag van een verblijfsvergunning voor kinderen die geboren worden uit niet-Nederlandse ouders, die ook geen EU/EER-onderdaan zijn. De kosten van leges voor verblijfsvergunningen zijn het afgelopen jaar sterk gestegen om ze kostendekkend te maken. Afhankelijk van het soort vergunning kosten ze tussen de 285 en 430 euro. Het hebben en houden van een verblijfsvergunning is van essentieel belang voor het verder voortbestaan in Nederland. Onderzoek bevestigt dat veel mensen deze kosten niet kunnen opbrengen. De bijstand geldt niet voor personen die een eerste aanvraag voor een verblijfsvergunning doen of asiel aanvragen. De maatregelen worden in 2004 geëvalueerd.
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht