Socialistische Partij

Agnes Kant: `Duurder loketkaartje is sluiproute voor sluiting loketten'

24-07-2003 * Met het voorstel van de Nederlandse Spoorwegen om de kaartjes bij de loketten duurder te maken dreigen veel loketten geheel gesloten te worden. De SP acht het argument van de NS dat de service hierdoor zal verbeteren onwaarschijnlijk. SP-Kamerlid Agnes Kant: "De duurdere loketkaartjes zijn gewoon een sluiproute om de loketten te sluiten, waarna de NS gemakkelijk kan beknibbelen op servicepersoneel. Deze verslechtering van het openbaar vervoer is onacceptabel."

Vooral ouderen en gehandicapten zullen de dupe worden van de duurdere kaartjes aan het loket. Kant: "Het is schandalig dat juist deze mensen, die vaak afhankelijk zijn van het openbaar vervoer en een klein budget hebben, nog eens extra getroffen worden. Het is een excuus van de NS dat deze maatregel de service zal verbeteren. Veel stations zullen binnenkort volledig geautomatiseerd zijn. Een goede service en een veilig gevoel zullen de automaten niet kunnen bieden."

De NS probeert haar winstcijfers te verbeteren door de klanten meer te laten betalen. Vorige week bereikte zij een overeenkomst met consumentenorganisaties om de tarieven volgend jaar flink te mogen laten stijgen. Slechts een week later kondigt de NS al een volgende maatregel aan. De SP denkt dat deze maatregelen ertoe zullen leiden dat meer reizigers het openbaar vervoer de rug zullen toekeren. Agnes Kant: "Staatssecretaris Melanie Schultz moet nu kiezen of zij het openbaar vervoer op haar beloop laat, of toch kiest voor een kwalitatief goed en laagdrempelig openbaar vervoer. Ik heb haar opgeroepen om voor dat laatste te kiezen."

zie ook Actueel Kamernieuws